Om mig

Glutenfria Köket är en helt glutenfri blogg med glutenfria recept, glutenfri kost och annat matnyttigt kring bakning och matlagning – givetvis är både glutenintoleranta och alla andra välkomna!

Linda Filipsson

Linda, Glutenfria Köket

Jag som skriver heter Linda och är 32 år. Idén till att skapa en glutenfri blogg föddes samma dag som jag fick diagnosen glutenintolerant, istället för att deppa ihop över beskedet så bestämde jag mig för att se det som en utmaning!

En helt ny värld öppnade sig kring matlagning, bakning och det man stoppar i sig. I butikerna finns det gott om glutenfria alternativ men tyvärr är det mesta väldigt dyrt. Eftersom jag alltid älskat att baka och laga mat så ser jag det inte som ett problem, tvärtom så har jag nu fått en anledning till att tex. baka bröd oftare än vad jag gjort tidigare – nu måste jag ta mig tid till det!

De flesta recept kan även göras laktosfria, byt bara ut mjölkprodukten till laktosfritt alternativ. Jag försöker att alltid göra såser, röror, grytor osv glutenfria eftersom det är mycket enklare än att behöva göra två olika varianter – de som tål gluten kan ju äta glutenfritt. Äter vi pasta gör jag glutenfritt till mig och vanligt till resten av familjen.

Några rader om mig då – Bor på en gård utanför Uppsala tillsammans med min man och våra tre barn. På gården föder vi upp lamm samt att vi har hästar. Mer om vår gård finns att läsa på www.onsbygard.se

Jag tycker om att laga olika sorters mat, gärna husmanskost och traditionella rätter men jag är inte rädd för att prova något nytt eller exprimentera. När jag får tid läser jag gärna en bok, mest deckare men även andra böcker slinker ner. Kokböcker och mattidningar tillhör också favoriterna.

Man skulle ju nästan kunna tro att jag även jobbar med mat – men det gör jag inte – utan jag jobbar på bank som rådgivare sedan några år tillbaka 😉

Print Friendly, PDF & Email

36 kommentarer

  • Mimmi

    Hej!
    Vad mycket inspiration jag fick att baka och testa nya recept nu
    jag äter själv glutenfritt sedan ungefär tre år tillbaka och i början var det krångligt innan man lärde sig vad man skulle äta. Nu har jag lärt mig mer.

    MVH Mimmi

  • Jörgen

    Tack för den här jättebra hemsidan. Arbetar själv som kock och har väl inga problem egentligen med att utesluta gluten i den traditionella matlagningen. Däremot så har min fru blivit glutenintolerant, och ibland är hon ju sugen på matbröd och andra bakverk, och där är ju utbudet något begränsat i butik, samt naturligtvis väldigt dyrt. Det är där din hemsida kommer in. Har hittat många bra ingångar till goda bakverk utan gluten. Så tack för det och “keep up the good work”.

  • Pernilla

    hej, bliv glad när jag hittade din sida och bliv lite mer inspirerad av att testa. Har väl sen jag upptäckte att jag inte tålde gluten, gått lite upp och ner när det gäller att försöka hitta alternativ. Men då jag är utbildad bagare och nu ser jag det mer som en utmaning:) Men din blogg kommer jag lätt att följa och få inspiration:) Pernilla

  • Piia

    Vilken inspirerande blogg du har Linda!
    Min dotter har diagnosen celiaki sedan 2 år tillbaka, så vi äter glutenfritt hela familjen och mår jättebra av det. Vi bakar ihop och har trevligt tillsammans, så för oss har detta inte varit något negativt alls utan snarare positivt.

  • Glutenfria Köket

    Hej! Tack så mycket, kul att du hittat hit 🙂

    Vad jag vet så rekomenderar man inte att man på egen hand utesluter gluten utan att pratat med läkare föst, om det skulle vara så att du inte tål gluten kan det innebära att det är svårt att ställa diagnosen. Mjölk tror jag man kan testa på egen hand men jag skulle ändå rekomendera dig att du berättar för dina föräldrar om dina problem med magen, även om det kan kännas lite skämmigt, så kan ni tillsammans boka en tid hos en läkare.

    Hoppas allt löser sig för dig! Och mejla gärna om du inte vill diskutera “offentligt” så här 🙂
    // Linda

  • Lovisa

    Hej! Tack för en superbra blogg! Jag är inte glutenintollerant, men vill testa att utesluta både gluten och mjölkprodukter i min kost för att se om min uppblåsta mage blir bättre. Jag är bara femton år och bor ju fortfarande hemma, så jag vet inte vad jag ska säga till mina föräldrar. Jag vill inte att de ska tro att jag ska börja banta (vilket jag absolut inte ska) bara för att jag inte kommer äta mjölk och gluten. Detta blev en liten konstig fråga, men jag bara undrar vad jag ska säga till dem…

    /Lovisa

  • Camilla

    Hej och tack för en jättebra sida. Min 10-åriga dotter fick diagnosen celiaki för tre år sedan och har mått riktigt dåligt över det. Som ensam glutenintollerant i en familj på sex personer är det inte alltid lätt. Vi äter alla glutenfri kost, men det är inte enkelt att kompensera alla goda saker som finns att köpa för icke-allergiker.

    Jag blev överlycklig när jag hittade glutenfri ostkaka på din sida, som var min dotters absoluta favorit innan hon fick diagnosen.

    Återigen tack för alla goda recept!

  • Marcus

    Tack Linda för alla recept.
    ‘Min dotter har precis fått samma diagnos och jag har varit orolig hur jag ska kunna ge henne varierad kost och så. Tack
    Marcus

  • Emma

    Hej! Hittade in på din blogg av en slump när jag sökte efter lite recept 🙂 Jag har hela mitt liv haft problem med magen men läkarna har aldrig hittat nåt fel, så på senare år har jag fått förklarat för mig att jag hade IBS. Men jag vägrade tro det för man ska inte må som jag mådde, så efter ett läkarbesök i somras då jag gråtande krävde att nu fick de f*n testa för allt för jag orkade inte längre, så visade det sig att jag var glutenintolerant! väldigt skönt att få en förklaring på problemen jag haft sen jag var barn.
    Iallafall, din blogg är väldigt bra och jag kommer prova de flesta recepten här, har ju inte så mkt egen erfarenhet av glutenfritt bakande och matlagning då jag bara ätit glutenfritt sen i juli.
    Ville bara visa min uppskattning att någon tar sig tid att lägga ut såna här recept som underlättar för andra! 🙂

    //Emma 🙂

  • Isabelle

    Hej! Jag uppskattar verkligen din blogg. Nu har jag fått massvis med bra recept. Jag är själv glutenallergisk och i min matvaruhandel så är det väldigt litet utbud av glutenfritt så man får en ganska enformig kost. Men tack vare dig & dina recept så får jag nu gott bröd till frukost och äntligen får jag fika kanelbullar som INTE är torra!! 🙂 Kram till dig

  • John Ash

    Hej
    Har testat lite olika recept på din sida…och… Du är fruktansvärt duktig på det här,allt smakar gott till skillnad mot hur glutenfritt brukar smaka.
    Så ännu en gång THUMBS UP !

  • Maria

    Jag fastnar sällan för bloggar och nu sitter jag här och letar recept överallt i din blogg! Kan du inte göra en “top-5” eller “top-10” över dina viktigaste recept för någon med glutenintolerans eller bara dina egna superfavoriter? <3

  • Ing-Marie Franzén

    Vad fin din blogg blev efter ändringen av loggan. Även om resten av familjen inte är glutenintoleranta så blir vi inspirerade av din mat.
    Kram Mamma

  • Malin

    Hej
    Vilket jobb du lagt ner på bloggen, roligt!
    Denna ska jag följa:) Jag har också en blogg med inriktning på
    bland annat glutenfritt. Välkommen dit att se:)
    God Jul

  • glutenfriamuminmamman

    Hej! Vad kul att läsa andra bloggar med glutenfria recept. Har själv keliaki..fast sedan 22 år tillbaka, fick diagnosen då jag var fem, så för mig är detta med glutenfri mat något som kommer ganska självklart..Titta gärna in och se om det finns något recept som intresserar 🙂
    Mvh/Mia

  • Linda o Lea

    Åh, va glad jag blev när jag hittade din blogg. Jag är “gammal” i gemet men har haft det jätte svårt fram tills jag fick det lite bättre ställt med ekonomin. Jag har sparat dig bland mina favvosar och kommer besöka dig så gott som varje dag och bli inspirerad. Vem vet ja kanske också lägger ut lite på min blogg, så kanske man kan dela med sig precis som du! TACK.

  • sara

    Hej Linda, kul att du fortsätter blogga om maten, tycker du är stark som orkar hålla på. Kram från Familjen i Kårsta!

  • Glutenfria Köket

    Tråkigt…
    Jag hade också förberett mig lite innan och tänkt på att jag kanske faktiskt hade diagnosen så när jag väl fick den kom det inte som en “chock” men när läkaren först tog upp det blev jag däremot chockad eftersom ingen annan i familjen har det…

    Jag har ätit glutenfritt sen juni 2011, tycker det går jättebra!

    Enda är väl när man äter ute att man måste fråga hela tiden, man känner sig lite tjatig men det måste man för förvånansvärt många inom restaurangbranschen vet inte riktigt vad celiaki och glutenfritt innebär.

    Du är så välkommen hit! 🙂

  • Emma

    Fick diganosen celiaki idag… Känns lite trist men med tanke på hur dåligt jag har mått och hur mycket jag förberett på mig på detta (bland annat med att baka morots- och solrosfröbullarna ;)) känns det ändå okej.

    Och jag har ju din site som inspiration ^^

    Hur länge har du ätit glutenfritt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *