Surdeg

Experiment Glutenfri Surdeg del 1

Innan jag fick diagnosen glutenintolerant så tänkte jag flera gånger att jag skulle försöka mig på surdeg. Köpte en bok om brödbakning där det stog mycket om just surdeg men jag har inte tagit mig tid till att prova. Men nu bestämde jag mig för att testa! Så igår kväll rörde jag ihop en glutenfri och en ”vanlig” på rågmjöl, dels för att kunna ha något att jämföra den glutenfria mot och dels för att två av tre i familjen är vanligt bröd med gluten i 🙂

Börjar med den glutenfria!
Satt och sökte runt på nätet men blev inte rikigt klok på nått recept så jag följde receptet i brödboken men tog grov mjölmix och bovete istället för vetemjöl, tillsatte även lite honung.

Dag 1 
60 g vatten, ca 30 grader
30 g grov mjölmix, Finax
30 g bovetemjöl
7 g honung 

Rör ihop ingredienserna i en rymlig burk, sätt på locket och ställ varmt.

Min surdeg att jämföra med gjorde jag på rågmjöl och där följde jag receptet i boken.

Dag 1
120 g vatten
60 g fint rågmjöl

Rör ihop ingredienserna i en rymlig burk, sätt på locket och ställ varmt.

När jag gör både glutenfitt och icke-glutenfritt så börjar jag alltid med det glutenfria och ställer sedan bort de förpackningarna och det jag bakat innan jag börjar med det som innehåller gluten, allt är att minimera att det kommer gluten i det glutenfria!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *