Choklad,  Efterrätter,  Högtider,  Tårta

Fars Dag tårta – kladdkaka med glasyr

Den här tårtan gjorde jag till i söndags på fars dag. Detta är tredje chokladbakverket på kort tid men det är ju så gott! Är mycket nöjd med de vita rosorna av vit chokladganache, fina och goda. Det var lätt att spritsa ganachen så den kommer jag absolut använda igen även vid andra tillfällen – det enda man behöver tänka på är att vara ute i god tid då den ska vila i kylen i minst 6 timmar innan den vispas.

ca 10 bitar
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölmix, Finax röd eller samma mängd maizena
0,75 dl kakao
½ tsk salt
50 g mjölk choklad

Glasyr
16 g smör
0,75 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
50 g ljus choklad

Vit chokladganache
1/2 dl vispgrädde
50 g vit choklad

OBS! Ganachen ska kylas i minst 6 timmar! Ganachen kan uteslutas & garnera med ngt annat, tex grädde, bär, riven/hyvlad choklad.
Smält smör och choklad i en kastrull under omrörning, ha inte för hög värme då chokladen lätt bränns vid. Ta kastrullen av plattan. Mär upp socker, mjölmix, salt och kakao i en bunk och häll ner smörblandningen, rör om och tillsätt äggen. Rör ihop med en slickepott till en jämn smet. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter, och pensla kanterna med lite smör. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen, 170 grader, i ca 20-30 minuter – kakan ska vara kladdig i mitten, lite seg men inte rinnande. Låt svalna, ställ sedan in i kylen.

Glasyr
Hacka chokladen till glasyren och lägg i en bunke. Värm smör och grädde i en kastrull och häll sedan den varma blandningen över chokladen och rör till en tjock kräm. Bred glasyren på kakan och ställ in i kylen.

Vit chokladganache
Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål. Värm grädden i en kastrull, ta av från plattan när grädden blivit varm och precis kommer börja koka. Häll grädden över chokladen och rör tills all choklad har löst upp sig. Låt svalna och ställ sedan in i kylen i minst 6 timmar eller över natten. Vispa sedan till en kräm med elvispen, medelhastighet. Vispa inte för länge, då blir den grynig. Använd en sprits för att dekorera tårtan.

Jag använder den här spritsen från Tala, jättenöjd med den!

20121118-094755.jpg

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *