Gratinerat baconmos med lammfilé

Om man ska sammanfatta denna rätt med ett ord så skulle jag säga “fantastisk” !

Det gratinerade moset med smak av bacon och parmesanost gifter sig otroligt bra med köttet och såsen – vill man ta måltiden till ytterligare en nivå gör man egen bearnaisesås också.

Smaklig måltid!

Till 4 portioner

Baconmos
10 st potatisar
1 förpackning bacon
1 dl creme fraiche 34%
1 dl finriven parmesan
1 msk persilja, färsk eller fryst
salt & peppar

Lammfilé
ca 500 g
0,75 dl rapsolja
2 msk rött vin
0.5 tsk oregano
1 tsk grillkrydda
1 klyfta vitlök
0.5 krm grovmalen, svartpeppar

Tillbehör
Bearnaisesås
Sallad

GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i filéerna. Låt stå och dra ett par timmar men gärna över natten.
Tillaga köttet i ugnen på 200 grader i ca 20 min tills innertemperaturen är 60 grader (passa på att steka köttet medans potatisen till moset kokar, ta ut köttet och täck med folie medans moset gratineras).

Skala och skiva potatisen i tjocka skivor och koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp. Rör först ner creme fraichen, därefter osten och persiljan.
Tärna bacon och stek tills de fått fin färg, vänd ner i moset.
Lägg upp moset i portionsformar, toppa dom lite med en gaffel för att få en fin yta.
Gratinera moset mitt i ugnen på ca 225 grader i ca 10 min eller tills de fått en gyllenbrun färg.

Servera mos och kött tillsammans med sallad och varm eller kall bearnaisesås.

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *