Påsk,  Tårta

Rund Herrgårdstårta, Glömmingetårta

Klassisk marängtårta med sockerkaksbotten men här i en rund tårta – en glutenfri glömmingetårta, herrgårdstårta, pinocchiotårta eller vad man nu väljer att kalla den. God är den iaf!

Glutenfri rund glömmingetårta, herrgårdstårta

Hej hej!

En av mina aboluta favorittårtor är tårtan med alla namn – Pinocchiotårta, Glömmingetårta, Herrgårdstårta! En härlig marängtårta med en botten av sockerkaka. Här valde jag att gör den i runda springformar men har man inga sånna formar eller vill ha en rektangulär väljer man en bakplåt med måtten 30×40 cm istället.

Tårtan passar att fylla med vilka bär man vill och samma med dekorationen, välj vad som är i säsong och vad man gillar. Just den här typen av tårta är vanlig ävwn utan dekoration så pudrad med lite florsocker räcker gott och väl!

Lycka till! / Kram Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glutenfri rund glömmingetårta, herrgårdstårta

Glutenfri rund Herrgårdstårta Glömmingetårta


Ingredients

Scale

Botten:

  • 100 g smör, mjukt (rumstemp.)
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röd
  • 2 tsk bakpulver

Maräng:

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Fyllning:

  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g hallon & blåbär

Dekoration:

  • Vispad grädde
  • Jordgubbar
  • Citronmeliss
  • Chokladägg (kan uteslutas el. bytas till annat godis)

Instructions

  1. Vispa socker och smör poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör ner mjölken.
  2. Blanda mjölmix bakpulver och rör ner i smeten.
  3. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett fast skum i en annan bunke. Tillsätt sockret lite i taget under vispningen och vispa någon minut till.
  4. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på 2 st springformar med löstagbar kant, ca 24 cm i diamter. Smörj kanterna med smör. Bred ut smeten till botten i båda formarna. Bred försiktigt på marängen ovanpå smeten i båda formarna. 
  5. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen (andra falsen nedifrån) i ca 40 min i 150 grader (över- & undervärme).
  6. Låt bottnarna svalna och ställ sedan in i frysen tills de är hårda (blir lättare att hantera bottnarna & få bort bakplåtspappret). 
  7. Lägg en av de frysta bottnarna på ett tårtfat. Vispa grädden och bred över hälften på botten. Strö över hallon och blåbär. Lägg på den andra botten och bred på resten av gräden. Dekorera med jordgubbar, citronmeliss och godis. 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star