Info och tips om Celiaki

Vad är Celiaki?
Celiaki är vad man i vardagsspråk kallar glutenintolerans.
Det innebär att man inte kan äta vete, råg eller korn. Man ska även vara försiktig med havre, som visserligen är glutenfri i sig men krossas i samma kvarnar – eller i samma lokal – som vete, korn eller råg vilket innebär att det finns spår av gluten på havret. I hyllan med glutenfria produkter kan man köpa Ren havre som är speciellt framtagen för att kunna garantera att spår av gluten inte finns.
Det är mycket vikigt att vara nog med vad man äter så att man inte får i sig gluten, bara lite kan göra att man blir dålig – så fuska inte!

Bjuda någon som har Celiaki på mat – vad ska man tänka på?
~ Använd inte samma redskap till mat med gluten i som till den glutenfria. Kokar man tex. pasta så häll av den glutenfria först i durkslaget och använd inte samma slev.

~ Gluten gömmer sig i många produkter, Ica har tagit fram en “lathund” där man får en bra överblick på vad som innehåller gluten och vad som inte gör det. Skriv ut och ha i plånboken, eller ge till när och kära!
Länk till Ica´s lathund:
http://www.ica.se/ImageVault/Images/id_19/ImageVaultHandler.aspx

~ Vissa sorters buljongtärningar innehåller gluten (Bong´s tärningar är glutenfria, men kolla då och då på förpackningen för säkerhets skull)

~ Crabsticks eller surimisticks innehåller ofta vetestärkelse
(Själv ber jag tex. alltid om sushi utan crabsticks 😊 )

~ Vitt matlagningsvin (Winborgs) innehåller vinaromer av vete – har dock ingen uppgift om vinet innehåller gluten och i så fall hur mycket, men själv använder jag antingen vanligt vin från Systembolaget eller ett alkoholfritt alternativ – blir snäppet godare dessutio

~ Soja är en omtalad och svår produkt – är den glutenfri eller inte?? Enligt tester som bla Celiakiförbundet har låtit göra så innehåller slutprodukten inte vete eller gluten trots att vete är med i processen och framställningen av soja.

Ställ gärna en fråga via mail glutenfriakoket@hotmail.com om du undrar något så ska jag svara så gott jag kan! 😊

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *