Den glutenfria kokboken på nätet!

 - Den glutenfria kokboken på nätet!

Info och tips om Celiaki

Vad är Celiaki?
Celiaki är vad man i vardagsspråk kallar glutenintolerans.
Det innebär att man inte kan äta vete, råg eller korn. Man ska även vara försiktig med havre, som visserligen är glutenfri i sig men krossas i samma kvarnar – eller i samma lokal – som vete, korn eller råg vilket innebär att det finns spår av gluten på havret. I hyllan med glutenfria produkter kan man köpa Ren havre som är speciellt framtagen för att kunna garantera att spår av gluten inte finns.
Det är mycket vikigt att vara nog med vad man äter så att man inte får i sig gluten, bara lite kan göra att man blir dålig – så fuska inte!

Bjuda någon som har Celiaki på mat, vad ska man tänka på?
* Använd inte samma redskap till mat med gluten i som till den glutenfria. Kokar man tex. pasta så häll av den glutenfria först i durkslaget och använd inte samma slev.

* Gluten gömmer sig i många produkter, Ica har tagit fram en ”lathund” där man får en bra överblick på vad som innehåller gluten och vad som inte gör det. Skriv ut och ha i plånboken, eller ge till när och kära!
Länk till Ica´s lathund:
http://www.ica.se/ImageVault/Images/id_19/ImageVaultHandler.aspx

* Vissa sorters buljongtärningar innehåller gluten (Bong´s tärningar är glutenfria, men kolla då och då på förpackningen för säkerhets skull)

* Crabsticks eller surimisticks innehåller ofta vetestärkelse
(Själv petar jag alltid bort crabsticksen i sushin 🙂 )

* Delicatobollar är glutenfria = enkel glutenfri fika utan att man behöver krångla! Enligt kontakt med Delicato i december 2011 så är chokladbollarna glutenfria och genomgår regelbundna kontroller för glutenhalten, den varierar mellan 6-9 mg/kg och är en bra bit under gränsen för glutenfritt som ligger på 20 mg/kg.

* Vitt matlagningsvin (Winborgs) innehåller vinaromer av vete – har dock ingen uppgift om vinet innehåller gluten och i så fall hur mycket, men själv använder jag antingen vanligt vin från Systembolaget eller ett alkoholfritt alternativ – blir snäppet godare dessutio

*** Fliken är under uppbyggnad, mer info kommer inom kort ***

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*