Linda´s mörka glutenfria bröd

Efter några provbakningar kan jag glatt presentera mitt egenkomponerade goda, grova, glutenfria bröd 🙂 Ofta bakar jag ljust bröd men det är gott att bryta av med ett mörkt bröd med lite tuggmotstånd. Bara att röra ihop och grädda!

Till en limpa
2,5 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
0,5 dl lingonsylt
0,25 dl mörk sirap

1,5 dl mjölmix, Finax
1 dl krossat bovete
1 dl krossat linfrö
0,5 dl fibrex
0,5 dl pofiber
1 dl hirs flingor
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med att röra ihop fil och bikarbonat, tillsätt sedan sylt och sirap. Mär upp alla torra ingredienser och rör ner i filmjölksblandningen.
Olja en brödform och strö över pofiber. Häll ner smeten i formen.
Grädda på falsen näst längst ner i ca 1 timme.
Låt brödet kallna helt, skär upp och lägg i frysen.

Print Friendly, PDF & Email

7 kommentarer

  • Glutenfria Köket

    Tack för din kommentar Peter! Receptet är inte detsamma, jag har inte samma ingrediener som i ert recept. Om jag kopierat det rakt av hade jag givetvis hänvisat till er som källa 🙂 Mvh Linda, Glutenfria Köket

  • Peter

    Lustigt, exakt det här brödet presenterade Restaurang Fåfängan Stockholm i Celiakiförbundets tidsskrift Bulletinen, nummer 1 2008. Restaurangen utvecklade brödet själva under 2007.
    Återge gärna receptet, men uppge källan tack!
    / Peter

    Såhär står det i tidningen:
    Fåfängans Mörka
    Smakrikt och nyttigt. Ett mycket
    populärt bröd på restaurangen!
    Blanda i en degblandare:
    1 l naturell fil
    1 ½ msk bikarbonat
    2 dl lingonsylt
    1 dl mörk sirap
    Blanda först fil och bikarbonat
    Blanda därefter i:
    6 dl grovmix
    4 dl krossat bovete
    2 dl krossat linfrö
    1 dl fibrex
    1 dl pofiber
    4 dl solrosfrö
    4 dl pumpakärnor
    2 tsk salt
    Låt maskinen gå 10 minuter. Häll upp
    degen i fyra smorda formar 1 ½–2
    liter. Grädda i 180°, ca 1 timme.

  • Marina Eklund

    Guuud så gott brödet blev! Det är mitt första glutenfria bröd jag har bakat också! Jag fick ändra lite i receptet efter smak och vad jag hade hemma, så det blev ca 2 dl Laila’s Gula Mjölmix samt ca 2 dl russin (eftersom jag älskar russin i bröd och för att jag inte hade krossat bovete hemma! Det blev ett jättegott och saftigt mörkt bröd som känns supernyttigt! Detta bröd kommer jag att baka fler gånger, det var ju så snabbt och enkelt att bara röra ihop!

  • Viktoria

    Hej Linda! Jag har just bakat ditt bröd! Faktiskt det första glutenfria brödet jag någonsin bakat. Det blev JÄTTEGOTT! Jag har inte ätit ett ordentligt, gott mörkt bröd sedan jag blev glutenallergisk. Tack för ditt recept! /Viktoria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *