Okategoriserade

Lussekatter

Istället för russin på lussekatterna brukar jag strö över pärlsocker – de flesta (i min familj iaf…) petar bort russinen ändå!

image

Till ca 40 st beroende på storlek:
50 g jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl ljus sirap
1 g saffran (2 kuvert)
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 1/2 dl Kesella, naturell
1 140 g glutenfri mjölmix (ca 1,9 liter), Finax

Pensling:
1 lätt uppvispat ägg
pärlsocker

Smula sönder jästen i bunke och lös upp med lite av den kalla mjölken, tillsätt sedan ner resten av mjölken. Rör ner Fiberhusk och låt svälla 10 min. Blanda sedan ner kesella, smör i klickar, salt, sirap, saffran (mortlad med lite strösocker) och hälften av mjölmixen, kör till en slät deg med elvispens degkrokar eller i hushållsassistent. Häll i resten av mjölet i omgångar medan maskinen går.

Ta upp degen på mjölat bakbord (degen ska inte jäsa i bunken!) och knåda med lätt hand. Forma degen till lussekatter genom att rulla en bit deg till en liten korv, rulla ihop hörnen åt varsitt håll. Låt lussekatterna jäsa 1,5 timme under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, 250 grader.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Sandra

    Gjorde dina Lussekatter idag , valde att inte ha saffran i utan tog Kardemumma i istället. Degen blev sååå bra, kladdade ingenting! Min 5 åriga son hjälpte till , det gick hur bra som helst! Inte att glömma att dom blev såå goda oxå!
    Tusen tack för detta recept , kommer absolut att göra detta fler gånger ??
    /Sandra

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *