Choklad,  Högtider,  Tårta

Chokladtårta med tigerbottnar

Lilla sonen Jimmy 6 mån fick en doptårta med en söt björn på och barnvagnar. Tårtan är täckt med chokladganasch och innehåller tigerkaksbottnar fyllda med oboymousse och en vanilj- & banankräm. Kan även rekommendera att ha oboymousse i båda lagrena och utesluta krämen.

image

1 tårta, ca 15 bitar

Tigerbottnar
4 ägg
3 dl socker
4 dl Finax mjölmixn(eller vetemjöl)
1 dl kokande vatten
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk kakao

Vispa ägg och socker pösigt. Mät upp mjölmix och bakpulver, vänd försiktigt ner i äggsmeten med en slickepott. Mät upp vatten, som precis fått koka upp i en vattenkokare, och häll ner i smeten – rör ihop snabbt till en jämn smet.
Häll upp ca 1/3 av smeten i en bunke och rör ner kakaon.
Smöra formen (23 cm) och bröa med glutenfritt ströbröd, häll först i den ljusa semeten ringla därefter i chokladsmeten för att få ett tigermönster. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 30-40 min beroende på storlek.

Fyllning 1
Oboymousse med chokladbitar
3 dl grädde
1 1/2 dl oboy
50 g hackad choklad 55%

Mät upp grädde och oboypulver i en bunke, vispa till en fast mousse. Hacka chokladen och blanda ner i moussen.

Fyllning 2
Vaniljkräm med banan
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 st mosade bananer

Vispa mjölk och marsanpulver, låt stå kallt i ca 10 min. Mosa bananerna och blanda med vaniljkrämen.

Runt om tårtan
Chokladganache:
100 g mjölkchoklad
100 g 55% choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk (5g) smör

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Värm grädden tills den nästan kokar. Häll ner grädden i choköaden och rör om. Ganachen tjocknar efter en stunds vila.

Montering
Dela bottnarna i tre delar.
Bred på chokladmoussen på det ena lagret och vanilj och banankrämen på andra lagret. Vira in tårtan i plastfolie (dra åt lite så den håller formen) och låt vila i kylen minst 30 min.
Bred på ganaschen med en kniv. Ganaschen stelnar ganska fort när den spacklats på tårtan, doppa kniven i varmt vatten och torka av vattnet – nu kan du finjustera ytan så den blir slät.
Garnera tårtan efter eget tycke och smak. Tårtan på bilden är dekorerad med hemgjorda dekorationer i sugarpaste och vit choklad (hjärtan samt text).

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *