Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glutenfria frasiga wienerbröd

Glutenfria Kökets Frasiga Wienerbröd (hemgjord deg)


Ingredients

Scale

Wienerdeg:

  • 25 g jäst för söta degar
  • 6 dl glutenfri mjölmix, Finax basmjö
  • 1,25 dl mjölk, kall
  • 1 ägg (normaltstort, ca 60 g)
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 tsk xantangummi (utvnnet av majs & soja, köps på mataffären)
  • 100 g smör, kavlas in i degen

Vaniljkräm:

  • ½ vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • ½ dl strösocker
  • msk potatismjöl

Glasyr:

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Instructions

  1. Börja med vaniljkrämen. Vispa ihop mjölk, grädde, socker, potatismjöl och äggulan i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i krämen (lägg ner stången också). Sätt kastrullen på plattan och låt sjuda ett par monuter under omrörning tills krämen tjocknat – den får inte koka då skär den sig. Ställ åt sidan att svalna.
  2. Skär smöret i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna brevid varann i en rektangel mellan två bakplåtspapper kavla ihop till en kaka, ställ tillbaka in kylen
  3. Smula jästen i en bunke och häll i den kalla mjölken, rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, mjölmix, strösocker, xantangummi och ägg. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna med elvispens degkrokar eller i en hushållsmaskin. Ställ in i kylen i 15 min.
  4. .Kavla ut degen till en rektangel, ca 20 ×15 cm, på lätt mjölat bakbord. Lägg smöret på ena halvan av rektangeln, ca 2 cm innanför kanterna. Vik sedan in kanterna mot och lite över smöret och vik därefter över andra deghalvan som ett lock.
  5. Kavla ut degen igen till en rektangel från långsida till långsida. Kavla med mycket lätt hand då degen gärna spricker. Vik därefter över en tredjedel av degen från ena kortsidan till mitten, vik sedan över den andra sidan så att du får en deg i tre lager (kallas treslag). Ställ in i kylen 10 min.
  6. Kavla med lätt hand ut degen ytterligare en gång från långsida till långsida till en rektangel, ca en centimeter tjock, och vik likadant igen. Ställ in i kylen igen ca 5 min.
  7. Vik degen ytterligare två-tre gånger på samma sätt, låt vila i kyl minst 5 min mellan kavlingarna. Kavla inte ut  sista gången utan lägg degen i bakplåtspapper och låt vila i kylen i ca 15 minuter.
  8. Ta fram och kavla ut degen till en rektangel igen, 20 cm bred. Skär ut degen i fyrkanter 10×10 cm. 
  9. Vik in hörnen mot mitten på varje kvadrat och tryck till. Låt jäsa under bakduk i 30 min. 
  10. Pensla wienerbröden med lätt uppvispat ägg. Klicka på vaniljkrämen. 
  11. Grädda mitt i ugnen ca 8-9 min, 225 grader, eller tills de fått en fin brun färg och blivit frasiga.  
  12. Rör ihop florsocker och vatten till glasyr och ringla över de kalla wienerbröden. 

Notes

  • Godast nygjorda men går att förvara i papperspåse 2-3 dagar.
  • Fungerar utmärkt att frysa – antingen gräddade eller ogäddade (låt isf tina i kylen 1 timme innan gräddning).