Ingredients
Scale
Kakan
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 dl glutenfri mjölmix
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk Xantangummi (alt. 1 tsk Fiberhusk)
- 1 dl mjölk
- 100 g smält mörk choklad
Topping
- 0,75 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad, 55 %
- 1 msk smör
Instructions
Kakan
- Smält smöret och chokladen till kakan och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjölmix, xantangummi/fiberhusk, kakao, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten med hjälp av en mjölsikt eller sil.
- Tillsätt smörblandningen och mjölk, rör försiktigt till en jämn smet utan att förstöra luftbubblorna.
- Smöra och bröa en sockerkaksform på ca 1,5 liter. Häll upp smeten och grädda i 175 grader, andra falsen nedifrån, i 35 min
Toppingen
- Koka upp grädden i en kastrull, ta sedan av värmen.
- Finhacka chokladen och rör ner i den varma grädden.
- Avsluta med att röra ner smöret och rör till en glansig chokladkräm.
- Häll ovanpå den kalla kakan. Om smeten är svår att häll, testa att värma upp den en kort stund på svag värme under omrörning.
Servera kakan som den är eller med en klick vispgrädde.