Print

Glutenfri persikopaj med mandel & hemgjord laktosfri vaniljvisp

Glutenfri persikopaj med mande

Ingredients

Scale

Pajskal:

  • 150 g smör, kallt
  • 6 dl mjölmix, tex. Finax röd (300 g)
  • 1 dl strösocker 
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 msk kallt vatten

Fylling:

  • 6 st persikor
  • 1 dl mandelmjöl (alt. mixa 50 g sötmandel fint)
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1.5 dl strösocker 

Vaniljvisp, laktosfri:

  • 2 dl vispgrädde, laktosfri
  • 1 ägg 
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 2 msk strösocker

Instructions

  1. Mät upp alla ingredienser till pajdegen utom vattnet i en mixer och kör tills det är blandat, häll sedan i vattnet och kör ihop till en smulig massa.
  2. Häll upp smulorna i en pajform,ca 24 cm i diameter, och  fördela jämt. Tryck till botten med fingrarna men lämna ca 2 cm av kanten smulig. 
  3. Dela, kärna ur och skiva persikorna. Lägg ut i ett jämnt lager i botten. 
  4. Vispa ihop ägg, grädde, mandelmjöl och strösocker. Häll blandningen över persikorna.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min i 200 grader, kontrollera att fyllningen ”stannat” låt annars pajen grädda några minuter till. Låt svalna.
  6. Gör vaniljvispen medans pajen svalnar. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Vispa grädden till fast konsistens i ytterligare en bunke. Rör ner ägg bladningen och vänd runt tills allt blandats.
  7. Servera pajen med vaniljvispen.