Efterrätter

Polkaglasstårta med kakbotten

Glutenfri polkagrisglasstårta
Till en glasstårta
Pajdeg:
20 st glutenfria småkakor med choklad, tex Semper chokladkakor
2 msk kakao
25 g smält smör

Polkaglass:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsarom
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar

Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.

Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff (det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt!) och några droppar pepparmyntsarom efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av blandningen i en separat skål och ställ åt sidan.

Krossa polkagrisarna i en mortel och blanda ner i den större bunken. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut blandningen i pajskalet. Häll i några droppar karamellfärg i den mindre skålen och rör försiktigt om. Klicka ut den röda smeten över den den vita i formen. Gör med en gaffel ett virvlande mönster i krämen.

Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.

Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.

Servera såsen ljummen till pajen.

Polkaglasstårtan gjorde jag till nyår och hade då i en gnistrande och effektfull isfackla (köpt på ica).
Nyårsdesser glutenfriakoket.se

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *