Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfritt rustikt rostbröd med havre

Glutenfritt Rustikt rostbröd med havre


Ingredients

Scale
  • 25 g jäst (alt 7 g torrjäst)
  • 4 dl ljummet vatten (ca 40 grader vid torrjäst)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk xantangummi (utvinns fr majs, fr tex. Lindroos)
  • 12 g SoftBake (ger fyllighet till bröd, finns i glutenhyllan, fr Lindroos)
  • 2 dl havremjöl, 90 g
  • 7 dl glutenfri mjölmix, 360 g – Finax röd 

Instructions

  1. Lös upp jästen med vattnet – används torrjäst kan detta moment uteslutas och vattnet hällas upp i bakbunken.
  2. Mät upp mjölmix, havremjöl, SoftBake, xantangummi, ev. torrjäst och salt i en bunke.
  3. Montera degkrokar på elvispen eller använd en hushållsmaskin. Vänd ner mjölblandningen i degvätskan och arbeta degen i 3-4 min för att få ett luftigt bröd.
  4. Olja en brödform 1,5 liter och stjälp upp degen. Strö över lite havremjöl och tryck ut försiktigt med lätt hand ut degen i formen och ut i kanterna (degen ska vara kladdig & fastnar på fingrarna).
  5. Låt jäsa i 30 min.
  6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen, andra falsen nedifrån, i ca 35 min i 200 grader (över & undervärme, sänk till 180 grader vid varmluftsugn).
  7. Låt brödet svalna helt, skär där efter upp det i skivor.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 65 min