Bullar,  Jul

Saffransblommor med mandelfyllning

Hej hej!

De här vackra saffransbullarna kommer få vem som helst sugen på att smaka en.
Hittade inspirationen hos Zeina och hennes populära saffransbullar. Men som glutenintolerat/celiakist får man ta fram recept och fixa själv. Och det blev ju jättebra måste jag säga.

Jag valde att fylla mina glutenfria saffransblommor med mandelkräm istället för vaniljkräm som Zeina har. Men vill man testa det går det ju lika bra (rör förslagsvis ihop vaniljkräm av färdig vaniljsåspulver, står på förpackningen. Räkna med att det går åt ca 3 dl kräm).

Om någon av ”blombladen” sticker upp efter jäsning och/eller gräddning så kan man enkelt peta ner de i mitten på blomman och kanske trycka till lite försiktigt.

Bullarna går utmärkt att frysa, även med sockret på men vill man kan man avvakta med smör och socker på tills de tinat – eller bara pudra med florsocker.

Lycka till! // Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfria saffransblommor med mandelfyllning zeina

Saffransblommor med mandelfyllning


Ingredients

Scale

Glutenfri Saffransdeg:

  • 50 g jäst, för söta degar
  • 5 dl mjölk, kall
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 2 msk psylliumhusk, tex Lindroos
  • 2 krm salt
  • 1 ägg 
  • 150 g smör, mjukt rumstempereat
  • 17 dl (925 g) glutenfri mjölmix Finax röd (används annat märke kan mängden behöva justeras uppåt el. nedåt)

Mandelfyllning:

  • 150 g mjukt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk vaniljsocker

Pensling:

  • 1 ägg

Dekoration:

  • smält smör
  • strösocker

Instructions

  1. Smula jästen i degbunken och lös upp jästen med en del av mjölken, tillsätt sedan resten av mjölken. Mät upp psylliumhusk och rör ner i vätskan, låt dra i 5 min.
  2. Tillsätt strösocker, saffran, salt och ägg. Starta maskinen (elvisp med degkrokar går också bra) och tillsätt mjölmixen lite i taget. Klicka ner det mjuka smöret och låt maskinen arbeta degen i några minuter.
  3. Riv mandelmassan och rör ihop med smör och vaniljsocker till en krämig smet.
  4. Ta upp degen på mjölat underlag och dela degen i 20 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla ut varje deg till en oval cirkel, ca 12 cm bred. Skär degen i 7 st remsor men lämna ca 2 cm av långsidan, du ska alltså inte skära rakt igenom. Bred på fyllning längs kanten du lämnade och rulla ihop till en rulle, börja rulla från långsidan med krämen. Låt degen ligga kvar på bordet och rulla ihop till en snäcka, vik in kanten under bullen, se till att den första remsan hamnar mitt i snäckan så den färdiga bullen ser ut som en blomma.  
  5. Låt jäsa i 2-3 timmar under plastfolie.
  6. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 10-12 min i 225 grader elelr tills de fått fin färg-
  7. Låt bullarna svalna. Pensla med smält smör och doppa i strösocker. 
glutenfria saffransblommor zeina
Kavla ut degen, skär 7 st remsor och bred på mandelkrämen.
glutenfria saffransblommor zeina
Rulla ihop.
glutenfria saffransblommor
Låt rullen ligga kvar på bänken.
glutenfria saffransblommor zeina
Rulla ihop till en snäcka (låt degen ligga kvar på bänken).
glutenfria saffransbullar blommor zeina
Vik in kanten under bullen, se till att den första remsan hamnar i mitten.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star