Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Saftiga glutenfria lussebullar kalljästa

Saftiga glutenfria lussebullar på kall degvätska


Ingredients

Scale

Glutenfri Saffransdeg:

  • 50 g jäst, för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 2 msk psylliumhusk, tex Lindroos
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • 150 g smör, rums tempererat
  • 17,5 dl (925 g) glutenfri mjölmix (har använt Finax röd till detta recept)
 

Dekoration:

  • 1 ägg till pensling
    russin

    Sockerlag:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Instructions

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med en del av den kalla mjölken, tillsätt därefter resten av mjölken. Mät upp psylliumhusk och rör ner i vätskan, låt svälla i 5 min.
  2. Tillsätt strösocker, saffran, salt och ägg.
  3. Rör ner mjölmixen lite i taget med köksmaskin eller elvisp med degkrokar på låg hastighet. Klicka ner det mjuka smöret.
  4. Öka hastigheten och låt maskinen arbeta degen i 5-10 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat underlag och baka ut till lussebullar.
  6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och täck helst med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. 
  7. Koka ihop socker och vatten till sockerlagen. Låt koka ett par minuter, ställ sedan åt sidan att svalna. 
  8. Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme (sänk temperaturen till 215 grader vid varmluftsugn).
  9. Pensla bullarna med ägg och dekorera med russin. Grädda mitt i ugnen i 6-8 min beroende på storlek och tills de fått fin färg.
  10. Pensla bullarna direkt med sockerlagen (kan uteslutas om man vill).