Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glutenfria Solskensbullar fyllda med vaniljkräm

Glutenfria Solskensbullar fyllda med vaniljkräm


Ingredients

Scale
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 200 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk psylliumhusk, tex. Lindroos
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 14 dl glutenfri mjölmix, 750 g
  • ev. 2 tsk mald kardemumma/1 tsk hela, mortlade kardemummakärnor

Fyllning:

  • 2 dl vaniljkräm, tex av pulver från vaniljsås (blandas enligt förpackningen) 

Garnering:

  • 23 msk smält smör
  • strösocker att doppa bullarna i

Instructions

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut tills jästen löst upp sig och häll i resten av mjölken. Tillsätt psylliumhusk och rör om, låt stå och svälla i 5 min.
  2. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och mjölmix. Arbeta ihop degen i 5 min med elvispen och degkrokar eller i en hushållsassistent. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
  3. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord – degen kommer vara kladdig och behöver inte knådas, knåda inte i mer mjölmix degen ska vara kladdig. Strö över lite mjölmix över degen och forma med lätta händer degen till en rulle. Dela degen i ca 24 bitar.
  4. Forma en bulle (ha lite mjölmix på händerna för att den inte ska fastna men knåda inte in mer mjöl i degen)  platta till den. Lägg upp på en bakplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk.
  5. Gör en fördjupning i varje bulle och fyll med vaniljkräm. Pensla bullarna med ägg, vaniljkrämen behöver inte penslas. Grädda mitt i ugnen i 11-14  min i 250 grader, gräddtiden varierar i olika ugnar.
  6. Låt bullarna svalna helt. Pensla bullen med smält smör och vänd runt i strösocker, vaniljkrämen ska inte doppas.

Notes

Tips på lyckad bakning!

  • Läs igenom receptet först
  • Knåda inte degen, en glutenfri deg saknar ju glutentrådar att knåda…
  • Ha inte i mer mjölmix, en glutenfri deg ska vara kladdigare i jämförelse med en vetedeg.