Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfria chokladmuffins med skumtomtefluff

Chokladmuffins med skumtomtefluff


Ingredients

Scale

Chokladmuffins:

  • 75 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3,25 dl mjölmix (jag använde Finax röd)
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Skumtomtefluff

  • 100 g Skumtomtar (1 påse)
  • 4 dl vispgrädde

Instructions

  1. Börja med skumtomtefluffet. Mät upp vispgrädden i en kastrull och värm under omrörning tills första kokbubblan syns. Ta av kastrullen från plattan och rör ner delade skumtomtar, rör tills godiset smält helt. Man kan behöva värma på blandningen igen på svag värme. Häll över i en bunke/burk och täck med plastfolie/lock. Låt stelna i kylen i några timmar. 
  2. Gör chokladmuffinsen. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna.
  3. Knäck ägget i en bunke och häll på mjölken. Mät upp mjölmix, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke och rör om.
  4. Vispa ner mjölblandningen i mjölken till en klumpfri smet. 
  5. Tillsätt smöret och rör om tills allt blandats. 
  6. Häll upp smeten i muffinsformar, fyll 3/4 av formen. 
  7. Grädda mitt i ugnen 18-20 min i 170 grader (varmluftsugn, höj till 175 för över- & undervärme). Kontrollera att de är klara med en sticka, den ska bli torr. Låt svalna helt.
  8. Ta fram skumtomtefluffet och häll över i en bunke att vispa i. Vispa med elvisp ett par minuter tills smeten blir fluffig (påminner om smörkräm i konsistensen, inte luftig som grädde).
  9. Häll över fluffet i en spritspåse och spritsa på muffinsen, dekorera med strössel. Klart!