Print

Glutenfri rund Herrgårdstårta Glömmingetårta

Glutenfri rund glömmingetårta, herrgårdstårta

Ingredients

Scale

Tårtbotten:

  • 100 gram smör, rumsvarmt (mjukt)
  • 1 ½ dl strösocker
  • 5 äggulor
  • ½ dl mjölk
  • 2 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röd
  • 2 tsk bakpulver

Maräng:

  • 5 äggvitor
  • 2 ½ dl strösocker

Fyllning:

  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g hallon & blåbär

Dekoration:

  • Vispad grädde
  • Jordgubbar
  • Citronmeliss
  • ev chokladgodis 

Instructions

  1. Vispa socker och smör poröst. Vispa ner en äggula i taget, rör sedan ner mjölken.

  2. Blanda mjölmix och bakpulver och rör ner i smeten.

  3. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett fast skum i en annan bunke, tillsätt sedan resten av sockret och vispa någon minut till.

     

  4. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på 2 st springformar med löstagbar kant ca 24 cm i diamter. Smörj kanterna med smör. Bred ut smeten till botten i båda formarna, bred sedan marängen ovanpå smeten i de båda formarna. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen (andra falsen nedifrån) i ca 40 min i 150 grader.

  5. Låt bottnarna svalna och ställ sedan in i frysen till de är hårda (lättare att få bort bakplåtspappret och hantera bottnarna).

  6. Lägg en av de frysta bottnarna på ett tårtfat. Vispa grädden och bred på botten och strö över hallon o h blåbär. Lägg sedan andra botten ovanpå. Bred på resten av grädden och dekorera med jordgubbar, citronmeliss och ev godis.