Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Glutenfri Löjromspizza


Ingredients

Scale

Pizzadeg:

  • 8 g jäst
  • 1 dl vatten, 37 grader
  • 0,5 tsk socker
  • 0,25 tsk salt
  • 1 msk olivolja (alt. rapsolja)
  • 2,25 dl glutenfri mjölmix, Finax röd (110 g)
  • 11,5 dl riven lagrad ost, tex. Västerbottenost

Garnering:

  • 0,5 burk löjrom/röd caviar 80 g
  • 1 dl Smetana (eller fet creme fraiche)
  • 1 liten rödlök
  • färsk gräslök

Instructions

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vattnet samt olivolja.
  2. Mät upp mjölmix, salt och socker i ett mått och häll ner i degvätskan.
  3. Vispa ihop smeten med en elvisp eller vispa kraftigt med en vanlig visp i ett par minuter.
  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper till en rund pizza och låt jäsa i 10 min.
  5. Grädda pizzan i två omgångar, först en gång i 5 min 200 grader.
  6. Strö över osten och gratinera i ytterligare 10 min tills osten fått lite färg men absolut inte bränd.
  7. Låt pizzan svalna helt.
  8. Garnera med smetana, rom, finhackad rödlök och gräslök.

Notes

Receptet på pizzabotten går bra att dubbla för fler bitar!