Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glutenfri marängtårta med krisp

Glutenfri marängkrisptårta med chokladkräm


Ingredients

Botten:
7 äggvitor
3,5 dl strösocker
5 dl vårgårdaris

Chokladkräm:
2 dl mjölk
1 dl maizena majsstärkelse
0,5 dl kakao
4 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl florsocker

Topping:
5 dl vispgrädde
Blåbär

Pysalis


Instructions

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp på hög hastighet. Vispa ner socker lite i taget och fortsätt vispa några minuter till en blank marängsmet utan sockerkristaller kvar.
  2. Vänd ner riset och blanda väl utan att vispa.
  3. Bred ut smeten på två plåtar (30×40 cm med bakplåtspapper), hälften av smeten på varje plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 60 min, 125 grader.
  4. Låt gärna marängbottnarna stå kvar i ugnen på eftervärme tills de svalnat helt men det går bra att ta ut dom och låta svalna på plåten om man har bråttom.
  5. Mät upp alla ingredienser till chokladkrämen i en kastrull och koka ihop alla ingredienser på medelhög värme under ständig omrörning för att undvika klumpar. Låt krämen sjuda i ett par minuter under omrörning till lagom tjock konsistens. Låt svalna.
  6. Vispa grädden till toppingen och skölj blåbärena.
  7. Lägg en marängbotten på ett serveringsfat (eller på en av plåtarna klädd med tex folie för utseendetsskull med bakplåtspapper ovanpå för att lättare kunna skära tårtan). Bred på chokladkrämen.
  8. Lägg på nästa marängbotten och bred på grädden och toppa med bär.