Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfritt vörtbröd till jul

Glutenfritt Vörtbröd


Ingredients

Scale
  • 12 g jäst (4 g Torrjäst)
  • 3.25 dl julmust kall (eller glutenfri öl, gärna mörk)
  • 25 g smör, smält
  • 1 msk mörk sirap
  • 1,75 dl teffmjöl, 100 g
  • 1 dl durramjöl, 60 g
  • 1 dl pofiber, 20 g
  • 1 tsk malen pomerans (eller 1 tsk riven apelsin)
  • 0.5 tsk mald ingefära
  • 0.5 tsk mald kryddnejlika
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk psylliumhusk

Instructions

Smält smöret och ställ åt sidan att svalna.

Mät upp teffmjöl, durramjöl, pofiber, pomerans, ingefära, kryddnejlika, salt och psylliumhusk i en bunke. Blanda även i torrjästen om sån används.

Om färsk jäst används smula den i en bunke och häll i kall julmust, smör och sirap.

Vispa ner mjölblandningen med en vanlig visp – till en början blir smeten jättesimmig men tjocknar efter en stund så få inte panik! – och vispa ihop tills allt blandats ordentligt. Rör runt degen några gånger med en slickepott så att degen ligger som en boll mitt i bunken.

Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1,5 timme.

Strö över lite teffmjöl och stjälp upp degen på ett lätt mjölat bord. Forma degen till ett jämnt runt bröd utan att knåda degen för mycket. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Strö över lite mjöl ovanpå brödet och snitta ett mönster alt. skär tvära snitt över brödet med en vass kniv.

Grädda brödet mitt i ugnen i 225 grader i ca 1 timme, täck brödet med folie efter halva tiden så det inte blir bränt.

Låt brödet bli helt kallt innan det skärs i skivor (viktigt!).