Okategoriserade

Lussekatter

Istället för russin brukar jag strö över pärlsocker – godare tycker jag! 🙂 

Till ca 40 st beroende på storlek
50 g jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl ljus sirap
1 g saffran (2 kuvert)
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 1/2 dl Kesella, naturell
1 140 g glutenfri mjölmix (ca 1,9 liter), Finax

Fyllning till saffransbullar
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

Pensling
1 lätt uppvispat ägg
pärlsocker

Smula sönder jästen i bunke och lös upp med lite av den kalla mjölken, tillsätt sedan ner resten av mjölken. Rör ner Fiberhusk och låt svälla 10 min. Blanda sedan ner kesella, smör i klickar, salt, sirap, saffran (mortlad med lite strösocker) och hälften av mjölmixen, kör till en slät deg i maskin. Häll i resten av mjölet i omgångar medan maskinen går.

Ta upp degen på mjölat bakbord (degen ska inte jäsa i bunken) och knåda med lätt hand. Forma lussekatter och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt lussekatterna jäsa 1 1/2 timme under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller lägg på russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, 250 grader.

2 Comments

  • Glutenfria Köket

    Hej! Nej det behövs inte då de är kalljästa. Men om du använder torrjäst behöver du värma mjölken till 40 grader. Mvh Linda, Glutenfria Köket

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *