Okategoriserade

Snart är det fettisdagen!

I helgen tänkte  jag baka semmelbullar – och därmed tjuvstarta med iaf en semla innan fettisdagen, som iår infaller tisdagen den 12 februari. Man måste ju provsmaka 🙂

Jag har i nästan hela mitt liv ätit semlor utan mandelmassa i men på senare år har jag börjat uppskatta smaken, men jag lägger bara på lite mandelmassa som dessutom är utblandad med mjölk och smulor av brödet som man gröpt ur brödet.
Hur äter ni helst era semlor?

semla

ca 18-20 bullar
25 g jäst
3 dl mjölk
0,5 dl strösocker
100 g smör
1/2 tsk salt
1 msk fiberhusk
1 tsk mald kardemumma
100 g potatismjöl
500 g mjölmix, Semper

Fyllning:
mandelmassa
mjölk
smulor från bullarna

vispgrädde
florsocker – till garnering

Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Smula jästen i en bunke och häll över mjöken, rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt svälla i 10 min. Rör ner restrerande ingredienser och kör 5 min i maskin till en jämn deg. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord forma till runda semelbullar. Låt jäsa 40 min under bakduk. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 min i 250 grader.

Skär av locket på bullarna när de har svalnat, gröp ur en liten fördjupning i varje bulle. Rör ihop fyllningen och fyll bullarna, eller använd ”ren” mandelmassa om man föredrar det.
Spritsa eller klicka på vispad grädde, lägg på locket och pudra med florsocker.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Pappa Anders

    Semlor tycker jag ska avnjutas i djup tallrik med varm mjölk. Det är grejer det! Att äta dem till kaffet t.ex. blir ju mer som en bakelse och det blir inte riktigt samma sak, tycker i alla fall jag.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *