Info & tips om Celiaki

Vad är Celiaki?
Celiaki är vad man i vardagsspråk kallar glutenintolerans.
Det innebär att man inte kan äta vete, råg eller korn.
Man ska även vara försiktig med havre, som visserligen är glutenfri i sig men som tillverkas i samma kvarnar och lokaler som vete, korn eller råg vilket innebär att det kan finnas spår av gluten på havregrynen som då blir kontaminerat. I hyllan med glutenfria produkter kan man köpa Ren havre som är speciellt framtagen för att kunna garantera att spår av gluten inte finns.
Det är mycket vikigt att vara nog med vad man äter så att man inte får i sig gluten, bara lite kan göra att man blir dålig – så fuska inte!

Bjuda någon som har Celiaki på mat – vad ska man tänka på?
~ Använd inte samma redskap till mat med gluten i som till den glutenfria. Kokar man tex. pasta så häll av den glutenfria först i durkslaget och använd inte samma slev.

~ Gluten gömmer sig i många produkter, Ica har tagit fram en ”lathund” där man får en bra överblick på vad som innehåller gluten och vad som inte gör det. Skriv ut och ha i plånboken, eller ge till när och kära!
Länk till Ica´s lathund:
http://www.ica.se/ImageVault/Images/id_19/ImageVaultHandler.aspx

~ Vissa sorters buljongtärningar innehåller gluten kolla då och då på förpackningen för säkerhets skull.

~ Crabsticks eller surimisticks innehåller ofta vetestärkelse
(Själv ber jag tex. alltid om tex sushi utan crabsticks för säkerhetsskull )

~ Soja (japansk/kinesisk) är en omtalad och svår produkt – är den glutenfri eller inte?? Enligt tester som bla Celiakiförbundet har låtit göra så innehåller slutprodukten inte vete eller gluten trots att vete är med i processen och framställningen av soja.


♦ Nybörjartips! ♦

~ Glutenfri deg ska vara kladdig! Köp gärna en färdig mjölmix för tex. bröd eller sockerkaka första gången du ska baka glutenfritt då får du snabbt bra koll på hur konsistensen på framförallt bröddegen är, annars är det lätt att man tillsätter mer mjölmix för att få en kladdfrideg = torrt bakverk!

~ Blanda inte glutenfritt och vanlig mat! Detta kan tyckas självklart men har råkat ut för det flertalet gånger och då syftar jag alltså på att tex. inte hälla av den vanliga pastan i ett durkslag för att efteråt hälla av den glutenfria – det som finns kvar från den vanliga pastan räcker för att en intolerant kan bli sjuk. Eller lägga upp på samma fat. Eller ha en och samma röra till de glutenfria och vanliga kexen, servera en egen skål till de glutenfria kexen.

~ Krångla inte till det! Många råvaror är naturligt glutenfria så som potatis, ris, kött, sallad, grönsaker, fruktsallad, glass mm. listan kan göras lång. Man kan servera en glutenintolerant person en god måltid utan att behöva köpa eller göra specialkost. Och tveka inte att fråga den som inte tål om du blir osäker, både innan eller under måltiden, det uppskattas!


Ställ gärna en fråga via mail glutenfriakoket@hotmail.com om du undrar något så ska jag svara så gott jag kan!

annaslblogg.blogg.se - Celiaki
Logga för glutenfritt som man hittar bla. på matförpackningar.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *