Mjuka kakor

Glutenfri rabarberkaka

En riktigt god rabarberpaj passar ju utmärkt att baka nu när rabarbern växer som bäst!
Den här glutenfria rabarberkakan bakas på potatismjöl som ger en luftig och god kaka. Att bröa formen med kokos lyfter kakan till en ytterligare nivå men gillar man inte kokos eller inte tål kokos så går det utmärkt att bröa med glutenfritt ströbröd.

Rabarberkakan smakar bra att servera med en kula vaniljglass eller en krämig och god vaniljsås.
Kakan går utmärkt att frysa och därmed förbereda. . Håller 3-5 dagar i kylskåp.

Testa även att baka min goda ”Glutenfria Knäckiga rabarberpaj”, receptet finns HÄR

Lycka till!
// Linda

Till en kaka, 6-8 bitar
100 g smör
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1-2 stjälkar rabarber (ca 150 g)
0,25-0,5 dl strösocker, mängd beroende på hur syrlig rabarbern är
riven kokos till formen

Smält smöret i en kastrull, eller använd flytande smör (1 dl = 100 g). Tillsätt socker, vaniljsocker, potatismjöl, bakpulver och ägg, rör till en jämn smet.
Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, eller klipp ut bakplåtspapper till botten av en ugnsfast form, ca 1 ½ liter, smöra kanterna och ”bröa” rikligt med kokos. Skala rabarbern och dela i hälften på längden, skär sedan i skivor och blanda med strösocker.
Häll kaksmeten i formen och fördela ut rabarbern ovanpå, grädda kakan på andra falsen nedifrån i ca 25 min, 175 grader.

Låt kakan svalna och pudra lätt med florsocker. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.