Lemon curd

Syrlig, gul och ljuvlig lemon curd!
God i efterrätter, som tårtfyllning eller på en macka/skorpa.

Som glutenintolerant får man se upp med köpt lemon curd då den ofta innehåller vetestärkelse. Att göra egen är inte särskilt svårt, det krävs bara en del vispande men det är det värt –  då vet man vad den innehåller och slipper dessutom alla tillsatser 🙂

Glutenfri lemon curd

Till en burk, ca 4 dl

finrivet skal från 2 citroner (gärna ekologiska)
1 dl pressad citronsaft
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör

1. Tvätta citronerna noga i varmt vatten och med lite diskmedel.
2. Riv skalet fint och pressa ur saften. Häll skal och saft i en rostfri bunke eller kastrull.
3. Vispa ägg och socker lätt och ner i kastrullen med citron.
4. Värm citronblandningen över vattenbad (bunken/kastrullen sänks ner i en större kastrull fylld till hälften med sjudande vatten).
5. Vispa citronblandninen hela tiden tills den tjocknar, ca 10 min. Lyft bunken ur vattenbadet när första kokbubblan syns.
6. Klicka ner smöret lite i taget och vispa hela tiden.
7. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylskåp, håller i ca 14 dagar, går även att frysa.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *