Chokladmousse

Äntligen, äntligen, äntligen har jag lyckats med chokladmousse!!! 🙂
Jag har vid flera tillfällen gjort chokladmousse utan att lyckas helt bra, den har blivit grynig även om smaken varit bra. Men i lördags lyckades jag äntligen, och vad gott det blev! Gjorde moussen på 70% choklad och vi tyckte det blev lite i starkaste laget så nästa gång gör jag den nog på mjölkchoklad.
Testa även att göra vit chokladmousse som variation, den är lätt att lyckas med och supersmarrig!

Till 4 personer
100 g choklad, valfri styrka
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde

1. Smält chokladen över vattenbad (lägg chokladen i en skål/bunke, sänk ned i sjudande vatten & rör tills chokladen smält, vattnet ska inte koka).
2. Vispa grädden löst, den är lagom när grädden blir toppig när visparna dras upp.  
3. Separera äggulan från vitan och lägg gulorna i en större bakbunke. 
4. Vispa ner chokladen i gulorna, häll chokladen i en jämn stråle och vispa hela tiden. Spara lite av chokladen till garnering. 
5. Rör ner 1-2 dl av den vispade grädden i chokladen och rör om med en slickepott tills det blandats ordentligt, vänd sedan försiktigt ner resten av grädden – rör inte för mycket.
6. Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst 1 timme. 
7. Gör dekorationer på smörpapper av chokladen som sparades i punkt 4. Nedan har jag använt en sked för att göra chokladgaller.
8. Dekorera moussen med lite vispad grädde och choklad dekorationer, eller varför inte med frukt, bär, silverkulor, riven/hyvlad choklad – låt fantasin flöda!

Tips! Prova gärna att smaksätta moussen med kaffe, likör eller liknande. Variera även med olika sorters choklad.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *