Choklad,  Jul,  Muffins

Chokladmuffins med skumtomtefluff

Saftiga chokladmuffins som toppas med en fluff gjord på skumtomtar – det är superenkelt att göra fluffen!

glutenfria chokladmuffins med skumtomtefluff

Hej på er!

Skumtomtefluff – vad är det kanske ni tänker?
Det är inte så krångligt som det låter – tvärt om. Värm upp grädde i en kastrull och hiva i tomtar, rör om tills de smält och låt blandningen stå kallt några timmar för att sedan vispa upp ett smarrigt fluff.

Muffinsen bakas endast på ett ägg och smeten är ganska lös och rinnig men det är helt i sin ordning, den ska vara så.

Muffinsen på bilden har min 10-åriga dotter gjort helt själv – så duktig 🙂

Lycka till med bakningen! // Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfria chokladmuffins med skumtomtefluff

Chokladmuffins med skumtomtefluff


Ingredients

Scale

Chokladmuffins:

  • 75 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3,25 dl mjölmix (jag använde Finax röd)
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Skumtomtefluff

  • 100 g Skumtomtar (1 påse)
  • 4 dl vispgrädde

Instructions

  1. Börja med skumtomtefluffet. Mät upp vispgrädden i en kastrull och värm under omrörning tills första kokbubblan syns. Ta av kastrullen från plattan och rör ner delade skumtomtar, rör tills godiset smält helt. Man kan behöva värma på blandningen igen på svag värme. Häll över i en bunke/burk och täck med plastfolie/lock. Låt stelna i kylen i några timmar. 
  2. Gör chokladmuffinsen. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna.
  3. Knäck ägget i en bunke och häll på mjölken. Mät upp mjölmix, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke och rör om.
  4. Vispa ner mjölblandningen i mjölken till en klumpfri smet. 
  5. Tillsätt smöret och rör om tills allt blandats. 
  6. Häll upp smeten i muffinsformar, fyll 3/4 av formen. 
  7. Grädda mitt i ugnen 18-20 min i 170 grader (varmluftsugn, höj till 175 för över- & undervärme). Kontrollera att de är klara med en sticka, den ska bli torr. Låt svalna helt.
  8. Ta fram skumtomtefluffet och häll över i en bunke att vispa i. Vispa med elvisp ett par minuter tills smeten blir fluffig (påminner om smörkräm i konsistensen, inte luftig som grädde).
  9. Häll över fluffet i en spritspåse och spritsa på muffinsen, dekorera med strössel. Klart!  
glutenfria chokladmuffins med skumtomtefluff
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star