Dillkyckling

En ny variant av det klassiska dillköttet, här med kyckling istället för kalv. Receptet kommer från boken “Hela Sveriges Husman” som gavs ut för några år sedan.
Älskar sånna här recept där man har utgått från en klassisk rätt och  gjort om den i en ny tappning,  men ändå behållt grunden så man blir påminnd om orginalet.


400 g kycklingfilé
2 morötter 
1 gul lök
2 palsternackor 
1 liten purjolök 
1 tsk salt/liter vatten
5 krossade vitpepparkorn
3 dillstjälkar
2 kryddnejlikor
1 1/2 msk smör eller margarin
1-2 msk maizena 
6 dl av buljongen
1/2-1 dl matlagningsgrädde
1-2 äggulor
1 dl hackad dill 
2 tsk ättiksprit (12 %)
socker
salt och vitpeppar

Skala och skiva morötterna, löken och palsternackorna. Ansa och skiva purjolöken. Koka upp ca 1 liter vatten, salt, pepparkorn, morötter, lök, palsternacka, dillstjälkar och kryddnejlikor. Lägg ner kycklingfiléerna, se till att vätskan täcker. Sjud ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 75°C. Lägg i purjolöken mot slutet av kokningen.
Ta upp kycklingfiléerna och grönsakerna ur spadet och håll dem varma. Sila spadet (spara det till såsen). Smält matfettet och rör ner maizena. Späd med kycklingbuljong och koka såsen några minuter. Rör ihop grädde och äggulor. Ta kastrullen från spisen och rör ner gräddblandningen i såsen, den får inte koka. Smaksätt med dill, ättiksprit, ev socker, 2 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Servera kycklingen med sås, grönsaker och potatis. 

Receptet är hämtat ur boken “Hela Sveriges Husman”.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *