Pizza

Fredagspizza med räkor

När vi äter pizza i min familj blir det oftast på fredagar, som en mysig avslutning på veckan. Det har även blivit tradition att sitta i soffan i vardagsrummet och äta (vilket vi inte brukar göra annars 🙂 ) och titta på film. Ikväll blev det pizzafredag men Fångarna på fortet istället för film 🙂

20120914-211550.jpg

Till en rund pizza (går att dubbla, tredubbla osv)
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
8 g jäst
1 msk olivolja
1 dl vatten, 37 grader
2 1/4 dl (110 g) mjölmix, Finax

Tomatsås till 2-4 pizzor beroende på storlek
1 pkt passerade tomater, 400 g
vitlök
oregano
salt & peppar

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, socker och olja. Mät upp mjölet och häll ner allt i degvätskan. Rör om några varv med elvispen avstängd så att mjölet blandas lite, då flyger det inte omkring så mycket, vispa sedan på högsta effekt i ca 5 min.
Smeta ut degen med en slickepott på en bakpappersklädd plåt till runda tunna pizzor. Låt jäsa dragfritt i 20 min. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 5-7 min – passa noga den får inte bli bränd! Låt svalna en stund. Öka temperaturen på ugnen till 250 grader.
Rör ihop ingredienserna till tomatsåsen, smaka av med önskad mängd kryddor. Bred på tomatsås på pizzan, strö över ett tunt lager riven ost, lägg på valfri fyllning, toppa med mer riven ost. Krydda med oregano, salt och peppar. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *