Bröd

Havrelimpa

Havre tycker jag passar bra i bröd av olika slag, det blir en god smak och extra fibrer vilket behövs i en glutenfri kost. Penslar man brödet med ägg får det en vacker brun yta, här strödde jag även på lite havregryn för utseendets skull, man äter ju även med ögonen!

1 limpa
25 g jäst, blå
2 ½ dl vatten
½ msk fiberhusk
1 dl (40 g) Semper Ren havregryn
1 msk rapsolja
½ tsk salt
270 g mjölmix, Finax röd

ägg till pensling
lite Semper Ren havregryn till garnering

Värm vattnet till 37 grader, mät gärna med en termometer. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet, tillsätt sedan resten. Rör ner fiberhusk och ren havre, låt sedan stå och svälla i 10 min.
Tillsätt salt, olja och mjölmix, kör några minuter med elvispens degkrokar, eller i assistenten, till en jämn och kladdig deg. Pensla en bakform med olja och häll ner degen, jämna till ytan med slickepott. Jäs i 45 min under bakduk.
Pensla brödet med lätt uppvispat ägg, smula över havregryn.
Grädda mitt i ugnen i 25 min, 200 grader.

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

 • Waneleha/HelenaW

  Bakade detta bröd för andra gången, och gillar det skarpt. Jag tog finax blåa då jag även har laktosintolerans. jag tog en 1,5 liters brödform. Nu idag testade jag med torrjäst.

 • Ewa Herbestam

  Mera goda brödsorter till en kräsen 18-årig pojk, som nästan inte gillar något glutenfrit bröd. Är det någon som har ett favvo recept som inte är det där ”svampiga” // Tackar på förhand Mamma Ewa

 • Glutenfria Köket

  Vad roligt att du även tål gluten gillade brödet 🙂 Hmm vad hade du för brödform? Jag använder en som jag köpt från Cervera, Anders Petter. Kanske det skiljer i storlek på olika brödformar? Hoppas den blir fin nästa gång du bakar 🙂 Välkommen tillbaka!
  // Linda

 • Katarina

  Ovanligt god för att vara glutenfri (tycker jag som inte är allergiker!)
  Provbakat idag, måste ta en mindre form eller dubbla receptet så blir den fin också 😉
  Återkommer fler gånger, alltid trevligt med ideer! //Katarina

 • Camilla

  När du skriver havre, menar du hel havre, havregryn eller havremjöl? *förvirrad*
  Svara mig gärna via e-post. Jag följer bloggen via BlogKeen i mobilen och har inte riktigt listat ut hur jag ser kommentarsvar… Mvh Camilla

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *