Okategoriserade

Kanelbullensdag 2014

Iår infaller kanelbullens dag lördag 4 oktober och givetvis ska vi som inte tål gluten oxå kunna fira vår älskade kanelbulle – receptet kommer här! 🙂

Till ca 40 st
50 g jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl ljus sirap
0,5 – 1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 1/2 dl Kesella, naturell
1 140 g glutenfri mjölmix (ca 1,9 liter), Semper

Fyllning
150 g mjukt smör
2 dl socker
2 msk kanel

Smula sönder jästen i bunke och lös upp med lite av mjölken, tillsätt sedan ner resten av mjölken. Rör ner Fiberhusk och låt svälla 10 min. Blanda sedan ner kesella, smör i klickar, salt, sirap, kardemumma och hälften av mjölmixen, kör till en slät deg i maskin. Häll i resten av mjölet i omgångar medan maskinen går, spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.

Rör ihop fyllningen till bullarna.

Ta upp degen på mjölat bakbord (den ska inte jäsa i bunken) och knåda med lätt hand. Dela degen i två delar och kavla ut en bit i taget till en stor rektangel. Bred ut hälften av fyllningen på degen och rulla ihop från långsidan, skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på en bakplåt. Gör likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa 1 1/2 timme under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel (kan uteslutas). Grädda mitt i ugnen 10-12 min, 250 grader.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

 • Anette

  Hej!
  Har just bakat dessa, mina första glutenfria bullar. Smakar jättebra. Lite pilliga då degen blev lite skör men det gick.
  Jag undrar dock om den kalla mjälken och jästen. Har bakat mycket i min dag men aldrig gjort på detta sätt, var skeptisk och tänkte att det kanske stod fel. Har alltid trott att jästen behövde ljummet degspad. Sedan varför jäser man den inte först i bunke utan gör bularna direkt och sedan jäser länge? Vad händer om man gör på ”traditionellt vis?
  Min ena dotter som är glutenintollerant tyckte de smakade toppen och min andra tjej var nöjd hon med 🙂 Så det är gott betyg!
  Hälsningar Anette

 • Glutenfria Köket

  Hej! Vad kul att du hittat hit. Jag fryser alltid allt bröd och även kanelbullar, glutenfritt blir snabbt torrt och smuligt. Tycker inte det är något fel på smak eller konsistens efter frysning.
  // Linda 🙂

 • Yvonne Nelson

  Hej
  har nyligen börjat äta glutenfritt, så är det ju mycket man undrar över. Går det att frysa dessa bullar? Annat jag gjort har inte blivit bra när man tinat det.
  Yvonne

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *