Lamm

Lammklämma med pulled lamb

Pulled lamb är lammkött som fått tillagas under flera timmar i ugnen på svag värme, köttet blir så mört att det inte behöver delas med kniv.

Jag serverade köttet med picklad rödlök, sallad och vitlökssås i hemgjorda tunnbröd stekta i stekpannan.

Använder ekologiskt lammkött från egen gård i Uppland, onsbygard.se – välkommen att beställa lammlåda från oss med hemkörning!


Till 6-8 portioner
ca 2,5 kg lamm med ben (tex. lägg, hals, bog mm)
1 dl bbq-sås
1 dl ketchup/chilisås
1 msk grillkrydda
2 msk honung

1 gul lök
3 st vitlöksklyftor

Börja med att skiva löken och hacka vitlöken, stek på svag värme i en stekpanna ett par minuter. Rör ihop bbq-sås, ketchup/chilisås, grillkrydda och honung i en skål. Tillsätt den stekta löken.

Lägg köttet i en stor ugnsfast gryta med lock (ugnsform täckt med folie fungerar också bra). Häll såsblandningen över och lägg på locket.
Stek på 125 grader i 6-8 timmar.

Förbered picklad rödlök, vitlöksås och tunnbrödet under tiden köttet tillagas (recept nedan). Finfördela köttet med en gaffel. Servera med picklad rödlök, sallad, avokado, gurka och vitlöksås i tunnbröden.

Picklad rödlök:
1,5 rödlök
0,25 dl ättikssprit (12%)
0,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen

Skiva rödlöken tunnt och lägg i en skål som tål varmt vatten.
Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar.
Häll den varma blandningen över rödlöken och rör om.
Täck skålen med plastfolie. Låt svalna och förvara sedan i kyl.

Glutenfria tunnbröd i stekpanna
ca 6 st
ca 3 dl glutenfri mjölmix
1,25 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 msk olja, tex. raps- eller olivolja

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, tillsätt ev mer mjöl eller mjöl beroende på vilket mjöl du använder tills du fått en kladdfri deg.
Dela upp i 6 bitar och kavla så tunnt det går på mjölat bakbord.
Stek på låg temperatur i stekpanna ett par minuter på varje sida.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *