Potatis

Lufsa

En öländsk specialité som är som en blandning av ugnspannkaka och raggmunk men smakar inte som någon av dem egentligen 🙂 Jättegott och mättande, testa!

20120924-211727.jpg

4-6 personer
8 medelstora potatisar
1/2 – 1 gul lök
1,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mjölk
2 1/4 dl glutenfri mjölmix
1 ägg
1 msk salt
500 g rimmat skivat fläsk

Rör ihop ägg, grädde, mjölk, mjölmix och salt i en bunke. Finriv potatis och lök i en matberedare, rör sedan ned i äggblandningen. Smöra och bröa en ugnsform med mjölmix, häll i smeten och lägg fläsket över. Grädda på falsen näst längst ned i 60 min, 200 grader. Lufsan ska vara kladdig när den är klar, men inte vattnig, låt den gärna vila i ca 15 min. Servera med lingonsylt och rårivna morötter.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  • Jenny

    Hej! Det här receptet är det första som kommer upp när man söker på gf lufsa så jag testade 🙂 nu gör jag recpetet för andra gången & har minskat saltmängden rejält. 1 msk blev väldigt salt tyckte min familj. När man jämför med andra lufsa-recept verkar 1 tsk vara mer rimligt. I övrigt väldigt bra smet & bra konsistens på lufsan!

  • Ing-Marie Franzén

    Låter gott. Trots att vi varit på Öland så mycket har vi aldrig ätit lufsa. Vi har hållit oss till öländska kroppkakor. Men nu ska jag prova lufsa

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *