Okategoriserade

Magisk goda tekakor

Alltså detta recept på glutenfria tekakor är verkligen SÅ goda! Eftersom de bara ska jäsa i totalt 25 min passar de utmärkt att baka till frukost, mellis eller kanske till en god soppa.

En fråga som ibland dyker upp är – vad är xantangummi?? Inte kan man väl baka med gummi?! Ta det lugnt, de är en produkt som utvinns av majs eller soja och är helt glutenfritt. Finns att köpa på olika nätbutiker och på bla. Ica. Har man inte xantangummi kan man baka med Psylliumhusk, finns olika märken på marknden.

Hoppas du vill testa att baka dessa godingar!

Glutenfria tekakor, 6 stycken

50 g smör

2,5 dl mjölk

25 g jäst

1 msk ljus sirap

0,5 tsk salt

0,25 tsk xantangummi (alt. 1 tsk Fiberhusk)

6 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röd

Gör så här:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på lite av degvätskan, rör till jästen löst upp sig, tillsätt sedan resten av degvätskan.

Tillsätt salt och sirap. Mät upp mjölmixen och rör ner xantangummi eller Fiberhusk i mjölet.

Vispa ner mjölmixen med hjälp av elvispen och vispa degen ett par minuter. Degen ska bli kladdig. Låt jäsa i bunken i 15 min.

Klicka ut degen i 6 st lika stora bitar på ett bakplåtspapper, degen ska fortfarande vara kladdig, pudra över mjöl och jämna till tekakorna med lätt hand så de får rätt form. Låt jästa i ytterligare 10 min på plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 6 min i 250 grader.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *