Midsommartårta

Jordgubbar, blommor och gräddtårta – tre saker som för mig hör midsommar till! Om man då tar de tre sakerna och gör en tårta av blev det en glutenfri gräddtårta med lemoncurd och jordgubbar.

Smaklig fika!


6-8 bitar
3 ägg
2 1/4 dl socker
3 dl Finax röd mjölmix
0,75 dl kokande vatten
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
½ liter färska jordgubbar
3 dl grädde
1 dl lemon curd (köpt innehåller ofta gluten, kolla innehållet noga! )

Garnering:
1 liter färska jordgubbar
2 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker
Blåklintsblommor eller annan blomma
Vita sockerblommor (gjorda i sugar paste)

Vispa ägg och socker pösigt. Mät upp mjölmix och bakpulver, vänd försiktigt ner i äggsmeten med en slickepott . Mät upp vatten, som precis fått koka upp i en vattenkokare, och häll ner i smeten – rör ihop snabbt till en jämn smet, men rör inte för mycket då blir botten seg.
Smöra en springform med löstagbar botten (ca 23 cm) och bröa med glutenfritt ströbröd, häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 30 min. Stjälp upp på ett galler och låt svalna under bakduk.

Skär tårtbotten i tre delar. Vispa grädden fast.
Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med 1/3 del av grädden och bred ut på understa botten. Lägg andra botten ovanpå.
Blanda lemon curd med resten av grädden och bred ut på tårtan, avsluta med den tredje bottendelen.

Vispa grädde och vaniljsocker. Bred ut ett lager grädde på ovansidan av tårtan, spritsa resten runt kanterna. Skölj och halvera jordgubbarna och lägg ovanpå tårtan. Avsluta med blåklint och sockerblommor.

Obs! Köpt lemon curd innehåller ofta vetestärkelse som glutenintoleranta inte tål, HÄR finns recept på hemgjord lemon curd.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *