Bröd

Polarkakor

Flera gånger har jag gått förbi brödhyllan och suktat efter polarkakorna som var mitt favoritbröd innan jag fick diagnosen, och lika många gånger har jag tänkt ”jag MÅSTE testa att baka egna!!!” – och för någon vecka sedan testade jag att baka glutenfria polarkakor och jag blev inte besviken! Maken och dottern mumsade glatt i sig 2 var (de tål ju vanligt oxå) och tyckte detta var det godaste hembakade brödet jag gjort – topp betyg alltså 🙂 Detta är nu en storfavorit här hemma hos alla i familjen!

20120624-113909.jpg

Till ca 16 st
12 g jäst
50 g smör el mjölkfritt margarin
5 dl mjölk
2 msk Fiberhusk
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
1,5 dl Ren Havregryn
1 tsk hjorthornssalt
8 dl mjölmix, Finax

Ljumma mjölk och smör i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med en del av mjölkblandningen, häll sedan i resten av blandningen samt Fiberhusk och låt svälla i 10 min.
Tillsätt salt, sirap, havregryn, hjorthornssalt och det mesta av mjölmixen (spara ca 0,5 dl till utbakningen) arbeta ihop till en smidig deg i hushållsmaskin i 5 min. Låt jäsa i bunken under bakduk i 2 timmar.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda försiktigt, tillsätt ev. mer mjöl, degen kan fortfarande vara lite kladdig men ska inte fastna på händer/kavel. Dela degen i jämnstora bitar och forma till bullar, kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel. Grädda kakorna en och en på varma plåtar högt upp i ugnen, 2:a falsen uppifrån, i ca 3 min 275 grader.
Ett tips är att baka ut alla kakorna, eller flera åt gången och använda två plåtar så hinner man förberedande nästa under tiden en gräddas.

20120624-200843.jpg

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *