Pollytårta med hallon och blåbär

Min man älskar Polly så till hans födelsedag gjorde jag en explotionstårta med Polly ovanpå och med en skojjig detalj så det ser ut som att man häller ut godiset ur påsen direkt på tårtan – påsen hålls uppe med hjälp av en grillpinne dom jag trätt godis på. Tårtan innehåller ljusa bottnar fyllda med blåbär/hallon och glasskräm, spacklad med grädde.

image

ca 8-10 bitar
Tårtbotten:
3 ägg
2 1/4 dl strösocker
3 dl glutenfri mjölmix
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokande vatten

Fyllningar:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver (kallvispad)
1/2 dl vispgrädde
250 g frysta blåbär & hallon
2-3 msk strösocker

Dekoration:
3 dl vispgrädde
1 tårtlock
lite extra marsipan, ca 25 g
några droppar neutral olja (tex rapsolja)
sockerpärlor (strössel)
fazer mjölkchoklad m papper
1 påse Polly godis
1 grillspett

Smöra och bröa en springform, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker till ett fast pösigt skum. Tillsätt mjölmix och bakpulver och vänd ner i äggsmeten, rör lätt med slickepott. Mät upp vatten som just kokat upp och häll ner i smeten, rör om till en jämn smet. Häll genast upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen 175 grader, ca 30-35 min, känn med en provsticka att kakan är torr och inte klibbar fast. Låt dvalna en stund, lägg sedan upp kakan på ett galler och låt svalna.

Lager 1 – glasskräm.
Rör ihop vaniljkrämen. Mät upp mjölken och vispa ner marsànpulvret. Låt stå i ca 10 min. Vispa grädden och rör sedan ner i vaniljkrämen.

Lager 2 – rårörda hallon & blåbär.
Rör ihop de tinade bären med lite socker i taget, smaka av och tillsätt mer socker om bären är sura.

Montering:
Skär tårtbotten i tre delar.
Bred ut bären på undre lagret – ta med saften som bildats också. Lägg på en botten och bred ut glasskrämen, avsluta med sista tårtbotten.

Vispa grädden och spackla tårtan runtom med ca 1 cm tjockt lager grädde, använd resten av grädden ovanpå tårtan och forma toppen rund. Ställ in i kylen medans du kavlar ut marsipanen till en tunn rund cirkel. Pensla ena sidan med lite, lite olja och lägg mitt på tårtan. Klipp ut en rund bit av bakplåtspapper och lägg ovanpå. Ta fram tårtlocket och pensla med lite lite olja (förhindrar att marsipanen spricker av vätskan i grädden) och lägg sedan över tårtan och jämna till kanterna. Skär försiktigt ut flikar från mitten och utåt – skär inte utanför underliggande marsipan. Vik upp flikarna och ta sedan försiktigt bort bakplåtspappret och fyll på med Polly.
Trä på Pollygodis på ett grillspett, fyll den tomma godispåsen med tex ihopknölat bakplåtspapper, sätt grillspettet mitt i tårtan och sätt dit påsen.

En steg-för-steg beskrivning med bilder för hur man gör med marsipanlocket, klicka HÄR.

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar

  • Pablo - Soleado.se

    Hej Linda!

    Mycket bra idé!. Jag behöver den tårta till min dotter, 😉 Tack för idé och recept. Jag ska laga med din inspiration.

    Nu har jag din blogg in min matbloggarslist som jag regelbundet brukar besöka.

    Ha en solig dag!

    Pablo – Soleado.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *