Husmanskost,  Lunch,  Pannkaka & våfflor,  Potatis

Raggmunkar

Till lunch idag gjorde jag glutenfria raggmunkar, supergott!
Man gör raggmunkar alldeles för sällan (eller vi iaf 🙂 ), helt utan anledning, det tog nämligen inte längre tid att göra än pannkakor – och jag tyckte dessutom att man höll sig mätt längre. Så har ni inte gjort raggmunkar på länge tycker jag att det är hög tid att ni gör det 🙂

Glutenfria raggmunkar


Till 4 pers
1 kg fast potatis (10-12 st)
2,5 dl maizena
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg

smör att steka i

Mät upp hälften av mjölken i en bunke, vispa ner maizena, salt och äggen, tillsätt sedan resten av mjölken.
Skala och finriv potatisen med hjälp av en matberedare. Lägg potatisen i en sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Rör ner potatisen i smeten.
Stek raggmunkarna i smör på medelstark värme i en stekpanna, ca ½ dl smet till varje raggmunk är lagom, bred ut potatisen med hjälp av stekspaden.
Servera raggmunkarna med lingonsylt. Även stekt bacon och keso är gott till.

 

 

 

 

 


Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Jonatan

    Väldigt bra recept. Redan bokmärkt det till nästa gång. Har testat andra recept med mjölmix och så, men majsstärkelsen ger både bra smak och konsistens. Jag har tidigare stekt två varianter, en med vanligt mjöl, parallellt då barnen inte alltid ätit de glutenfria, men de här åt de med god aptit. Första omgången sprack lite när jag skulle vända dem, men med ett ägg till i så höll de ihop perfekt. Mitt tips är alltså två stora, men tre små.
    Jag brukar dessutom köra latmansvarianten att inte riva potatisen, utan att bara skära ner dem i lagom stora bitar i smeten och sen brassa på med stavmixern tills allt är grynig. Blir inte lika mycket struktur som när man grovriver, men ska man finriva kan man lika gärna mixa tycker jag. Då går det ännu fortare och blir minimalt med disk.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *