Baka,  Mjuka kakor

Red velvet kaka

Läcker och saftig kaka, här i glutenfri tappning!
Räds inte av mängden kakao, smaken på den färdiga kakan är mild och inte alls så kraftig man kan tro. Creme cheese frostingen gör hela kakan så hoppa inte över den, hur mycket man lägger på mellan lagren är helt valfritt, det går även bra att bre på restrerande frosting runt om kakan också.

Valde att dekorera kakan med vitchoklad eftersom jag tyckte det passade bra då jag serverade kakan på julafton och det är vinter. Fler förslag på dekoration är tex. jordgubbar, hallon, spritsa ut en del av frostinge eller kanske smula bitar av kakan ovanpå frostingen i ett vackert mönster.

Lycka till!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Glutenfri Red velvet kaka


  • Author: Glutenfria Köket
  • Prep Time: 60
  • Cook Time: 60
  • Total Time: 120
  • Yield: 1012 bitar 1x

Description

Mjuk och fin smak av choklad i en saftig och god kaka!


Scale

Ingredients

Till kakan: 
155 g mjukt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
5 dl glutenfri mjölmix, tex Lailas blå
1 dl maizena majsstärkelse
1 tsk xantangummi
1,25 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 dl kakao
2,5 dl mjölk
1,25 tsk vitvinsvinäger
2 tsk röd livsmedelsfärg

Till frostingen:
300 g naturell färskost
50 g mjukt smör
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
500 g florsocker


Instructions

1. Vispa smör och strösocker luftigt med elvisp.
2. Tillsätt ägg, vaniljsocker och vinäger, vispa ihop. Smeten blir lite grynig av vinägern men det är precis som det ska vara.
3.  Mät upp den röda färgen och häll ner i blandningen, vispa ihop tills färgen blandats.
4. Tillsätt nu kakao, mjölmix, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat, salt och xantangummi, vispa ihop på lägsta hastighet med elvispen. Avsluta med att hälla i mjölken, lite i taget, vispa hela tiden.
5. Klä en springform på 18 cm med bakplåtspapper i botten och runt kanterna, se till att kanterna blir högre än formen då kakan blir hög.
6. Grädda kakan i 175 grader, näst längst ner i ugnen i ca 1 timme. Lägg över ett bakplåtspapper om kakan ser ut att få för mycket färg. Låt kakan kallna i formen.
7. Vispa smör och färskost luftigt. Tillsätt vaniljsocker, salt och florsocker och vispa ihop till en krämig massa. Låt stå i kylen tills kakan svalnat helt.
8. Skär kakan i tre delar och bred färskostkrämen mellan lagren, avsluta med färskost.
9, Dekorera på valfritt sätt, tex. vita chokladflarn som på bilden. Temperera vit choklad och bred ut på tex. en plastpåse eller plastficka och låt stelna. Bryt i bitar och dekorera tårtan.

Notes

Kakan är mäktig så det behövs inte stora bitar.

Keywords: glutenfri red velvet. red velvet, kaka, fika, mjuk kaka, creme cheese frosting, glutenfri fika, baka, baka glutenfritt, recept

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *