Tårta

Rosa tårta till ettåringen

Idag fyller min yngsta dotter 1 år och det firas självfallet med tårta och paket 🙂

Ville göra en gullig barntårta och det tycker jag att jag lyckades bra med, dekorationerna är gjorda i sugarpaste och det rosa locket är ett färdigköpt marsipanlock. Tårtan är fylld med mosade färska jordgubbar och glasskräm.

Glutenfri barntårta

6-8 bitar ,springform ca 23 cm
3 ägg
2 1/4 dl socker
3 dl Finax röd mjölmix
0,75 dl kokande vatten
1,5 tsk bakpulver

Fyllningar:
1 liter färska jordgubbar
1 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm, hemgjord eller Ekströms vaniljsås

Garnering:
1 tårtlock av marsipan (kolla så det inte är kvalat i vetemjöl!)
lite neutral olja att pensla marsipanlocket med (tex rapsolja)
ca 3 dl vispgrädde
dekorationer i sugarpaste

Börja med tårtbotten. Vispa ägg och socker pösigt. Mät upp mjölmix och bakpulver, vänd försiktigt ner i äggsmeten med en slickepott . Mät upp vatten, som precis fått koka upp i en vattenkokare, och häll ner i smeten – rör ihop snabbt till en jämn smet, men rör inte för mycket då blir botten seg.
Smöra formen och bröa med glutenfritt ströbröd, häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 30 min. Stjälp upp på ett galler och låt svalna under bakduk. Dela botten i tre delar.

Vispa grädden till fyllningarna.
Mosa jordgubbarna med en gaffel och blanda med ca 1 dl vispad grädde och bred på det ena lagret. Gör vaniljkrämen och blanda med resten av den vispade grädden (denna kräm kallas för glasskräm), bred krämen på det andra lagret och lägg på översta botten.

Vispa grädden till garneringen och spackla tårtan. Pensla insidan av marsipanlocket med lite olja och lägg sedan den oljade sidan mot tårtan, jämna till marsipanen längs kanterna.
Tips! Får man inte till kanten på marsipanlocket snyggt kan man enkelt dölja det genom att spritsa grädde runt om tårtan.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *