Högtider

Tårta till många – pinocchiotarta!

Så här på våren och sommaren är det många studentkalas och bröllop men även dop och andra kalas så tänkte tipsa om en fantastisk glutenfri tårta – nämligen pinocchiotårta!

Pinocchiotårtan har ju fördelen att den räcker till många och då kanske det räcker med att servera bara en tårta till alla gäster istället för en egen till gluten-och laktosintoleranta på bjudningen?
Detta är verkligen en given klassiker som passar stora som små gäster! 

Lemoncurd kan göras själv eller köpas färdig på burk läs innehållsförteckningen noga bara – går även bra att utesluta om man hellre vill det. Görs enkelt laktosfri genom att byta ut grädden till laktosfri variant.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glutenfri Pinocchiotårta Glömmingetårta Herrgårdstårta Marängtårta Brittatårta

Glutenfri Pinocchiotårta


  • Author: Glutenfria Köket
  • Total Time: 80 min
  • Yield: 1012 bitar 1x
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Tårtbotten:

  • 100 gram mjukt smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 5 st äggulor
  • ½ dl mjölk
  • 2 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röd (innehåller laktos, välj annan mix för laktosfritt)
  • 2 tsk bakpulver

Maräng:

  • 5 st äggvitor 
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl flagad mandel (kan uteslutas för nötfri tårta)

Fyllning:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl Lemoncurd, hemgjord (recept här) eller köpt 
  • 1 liter färska jordgubbar

Dekoration:

  • färska jordgubbar, hallon & blåbär
  • citronmeliss

 


Instructions

  1. Börja med tårtbotten. Vispa smör och strösocker poröst i en bunke. 
  2. Tillsätt äggulorna samt mjölken och vispa ihop.
  3. Mät upp mjölmix och bakpulver och rör ner i smeten. 
  4. Ta fram ytterligare en bunke och mät upp hälften av strösocker till marängen samt tillsätt äggvitorna. Vispa till ett fast skum, tillsätt resten av strösockret och vispa ihop till en tjock maräng. 
  5. Bred ut smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Bred sedan försiktigt ut marängen ovanpå och strö över flagad mandel.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen, andra falsen nedifrån, i ca 40 min i 150 grader.
  7. Låt kakan svalna helt, skär den sedan tvärs över på hälften. 
  8. Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Bred ut på en av bottnarna (på marängen) och lägg ut skivad färska jordgubbar. Lägg på den andra botten och dekorera med bär!

Notes

  • På bilden har jag dubblat receptet för en riktigt stor tårta (ca 20 bitar)
  • Prep Time: 40 min
  • Cook Time: 40 min
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star