Tårta till många – pinocchiotarta!

Så här på våren är det många studentkalas och bröllop men även dop och andra kalas så tänkte tipsa om en fantastisk glutenfri pinocchiotårta, den räcker till många på så vis kanske det räcker med en tårta trots gluten-och laktosintoleranta på bjudningen, detta är verkligen en given klassiker som passar stora som små gäster! 😊
Lemoncurd kan göras själv eller köpas färdig på burk läs innehållsförteckningen noga bara – går även bra att utesluta om man hellre vill det. Görs laktosfri genom att byta ut grädden till laktosfri variant.

För 20 bitar som på bilden -gör två bottnar & dubblera fyllningen

Till ca 10 bitar:
Tårtbotten:
100 gram mjukt smör
1 ½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röd
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 dl flagad mandel (kan uteslutas)

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd tänk på att köpt kan innehålla gluten! (kan uteslutas)
1 liter färska jordgubbar

Dekoration:
Färska jordgubbar, blåbär & hallon
Citronmeliss
Flaggor

Vispa socker och smör poröst. Vispa ner en äggula i taget, rör sedan ner mjölket. Blanda mjölmix och bakpulver och rör ner i smeten.

Tag fram ytterligare en skål och vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett fast skum, tillsätt sedan resten av sockret och vispa någon minut till.

Bred ut smeten till botten på ett bakplåtspapper, bred sedan marängen ovanpå och strö över flagad mandel. Grädda botten i nedre delen av ugnen (andra falsen nedifrån) i ca 40 min i 150 grader.

Låt botten svalna, dela sedan den på mitten (använd tex en stekspade för att lossa botten från bakplåtspappret).

Vispa grädden och blanda med lemoncurd, bred gräddblandningen på den ena halvan och lägg på skivade jordgubbar, lägg sedan på andra delen av botten ovanpå. Gör man dubbel sats behöver man inte dela botten.
Dekorera och servera!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *