Tårta

Tårtbotten

Tårta är väl aldrig fel och alltid uppskattat!
Men – ingen god tårta utan en god tårtbotten… Själv är jag inte så förtjust i köpebottnar utan bakar alltid egna. Detta recept har jag gjort hur många gånger som helst med vanligt vetemjöl och alltid fått samma goda resultat. Till midsommar provade jag för första gången att göra en glutenfri tårtbotten – och den blev minst lika bra! Ett tips när man skär tårtbotten är att använda en filékniv! Skär runt om tårtbotten, men inte rakt igenom utan bara några centimeter. När du kommit varvet runt kan du försiktigt skära igenom, på så vis får man fina jämna lager.


Midsomartårta fylld med jordgubbssylt, mosad banan och grädde. Dekorerad med grädde och jordgubbar. Monterad i husvagn på midsommarafton 🙂

6-8 bitar ,springform ca 23 cm
3 ägg
2 1/4 dl socker
3 dl Finax mjölmix (eller vetemjöl för ”vanlig” tårta)
0,75 dl kokande vatten
1,5 tsk bakpulver

10-12 bitar, springform 27 cm
4 ägg
3 dl socker
4 dl Finax mjölmixn(eller vetemjöl)
1 dl kokande vatten
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Mät upp mjölmix och bakpulver, vänd försiktigt ner i äggsmeten med en slickepott. Mät upp vatten, som precis fått koka upp i en vattenkokare, och häll ner i smeten – rör ihop snabbt till en jämn smet.
Smöra formen och bröa med glutenfritt ströbröd, häll ner semeten. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 30-40 min beroende på storlek.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *