Efterrätter,  Pajer

Banoffee paj

På min födelsedag i tisdags så bakade jag en banoffee paj istället för tårta, även om den här pajen är mer som en tårta fast med pajskal 😉
Grädde, bananer och god kolasås!

Och kolasåsen är ju lite speciell i detta fall då man kokar en burk med kondenserad mjölk i 2,5 timme, och som ren magi har man fått en god len kolasås vid namn dulce de leche!
Tycker man att det verkar krångligt och tidskrävande att koka burken med kondenserad mjölk så finns det även färdigkokt att köpa.

Normalt sett så gör man pajbotten av digestivekex men som bekant är ju inte de glutenfria ersättningsprodukterna särskilt billiga så därför har jag nu tagit fram ett pajskal som är lika gott som digestive-varianten!

Hoppas det smakar 🙂

DSC09551

Botten
150 g smör
2,5 dl havregryn
2,75 dl mjölmix
0,5 dl brun farin
1 msk vatten

Fyllning/garnering:
1 burk kondenserad mjölk, kokad
2 bananer
3 dl grädde
jordgubbar
hyvlad mörk choklad

Börja med att koka burken med kondenserad mjölk – hela burken, utan att öppna den! Fyll upp vatten så att den täcker burken och låt koka i 2,5 timme på medelstark värme, fyll på med mer vatten vart efter så att burken hela tiden är under vatten, risken är annars att den exploderar. Det har nu bildats en krämig kolasås i burken! Låt dock burken svalna innan den öppnas 😉

Mät upp mjölmix, havregryn, farinsocker och smör i matberedare och mixa ihop till en smulig massa, häll i vatttnet och kör till en deg (eller knåda ihop förhand).
Tryck ut degen i en springform eller pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl i minst 20 min. Grädda sedan pajskalet i 10 min, 200 grader (den behöver inte få färg). Låt skalet svalna.

Vispa grädden och skiva bananer.
Bred ut kolasåsen i botten på pajskalet, lägg bananerna ovanpå (spara några till garnering), toppa med grädden. Garnera med skivade bananer, hyvlad mörk choklad och jordgubbar.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *