Tårta

Budapestrulle

Dottern fyllde år i fredags och det har vi självklart firat hela helgen 🙂
Till på lördagen önskade hon sig en Hello Kitty tårta (bild kommer!) och till söndagen hade hon inte valt något speciellt så jag tog tillfället i akt och bakade en Budapestrulle 🙂  I somras på husbilssemestern åt jag nämligen en Budapestbakelse på ett konditori i Vilhelmina och blev stormförtjust! Kan glatt meddela att den var mycket enklare att baka än vad jag trodde. Hade fått för mig att marängen skulle vara svår att göra och att den skulle bli för torr och spricka men det gick bra!
Maken och dottern tyckte att det var lite för mycket nötter i så nästa gång minskar jag på mängden och hackar i ännu mindre bitar. Budapestrullen kommer garanterat att bakas fler gånger!


Mmmmm <3 så gott 🙂

6-8 bitar

Marängbotten
6 st äggvitor
3 dl socker
50 g vaniljsåspulver, Marsan kallvispad
100 g finhackade hasselnötter (kan minskas)

Fyllning
3 dl vispgrädde
1 burk konserverade mandariner

Garnering
Smält mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att finhacka nötterna med kniv på skärbräda eller i matberedare.
Separera sedan gulan från äggvitorna, var noga med att ingen gula följer med! Vispa upp äggvitorna till ett fast skum, om man vänder upp och ner på bunken ska vitan stanna kvar. Fortsätt vispa och tillsätt ca ½ dl strösocker i taget, vispa någon minut mellan gångerna. Lägg upp de hackade nötterna i en skål och blanda med marsanpulvret. Vänd sedan försiktigt ned i marängsmeten med en slickepott, rör inte för kraftigt. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt sedan svalna på galler med bakplåtspappret kvar.

Vänd försiktigt över den på ett nytt bakplåtspapper, med undersidan uppåt, när marängbotten har svalnat helt . Dra sakta loss bakplåtspappret, pensla på lite vatten om det inte släpper.

Vispa grädden (tillsätt gärna lite vaniljsocker för den goda smakens skull) och bred ut på botten. Lägg ut mandarinerna, som har fått rinna av några minuter i en finmaskig sil. Rulla nu försikigt ihop marängen, börja på långänden, till en rulle.
Smält lite choklad och ringla över med en sked eller sprits.
Garnera efter tycke och smak – njut!

Vispad maräng

Marängen på plåten

Färdig marängbotten som svalnar på galler


Färdig budapestrulle!

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *