Bröd

Havre tekakor

Detta är ett av mina favoritbröd. Tekakorna är väldigt mättande och det räcker gott och väl med en till frukost. När jag ändå bakade gjorde jag en omgång tekakor med vanligt vetemjöl i till maken och dottern, med den degen gjorde jag medans min glutenfria omgång stog på jäsning. Bakade ut den glutenfria först samt gräddade dom först i ugnen för att undvika eventuellt mjöldamm.

10 tekakor
5 dl mjölk
4 dl ren havregryn, Semper
½ msk salt
1 msk sirap
1 msk fiberhusk
150 g smör
25 g jäst
ca 8,5 dl mjölmix Finax (ca 510 g)

Värm mjölken till ca 50 grader. Häll därefter i havregryn, sirap och fiberhusk, låt stå och svälla i ca 20 min.

Smält smöret och rör ner i grynblandningen. Smula ner jästen i en bakbunke, häll på lite av grynblandningen och rör till jästen löst sig, häll därefter på resten av blandningen. Tillsätt mjölmixen lite i taget, låt maskinen arbeta degen i 3-5 minuter. Låt sedan jäsa i 45 min under bakduk.  Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 10 bitar och forma runda tekakor, ca 1 cm tjocka. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel, jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 200 g i ca 10 min

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

 • liz

  Tack för ett undebart recept. Har bakat det så många gånger nu att jag har börjat experementera med det. Har i mer fiber husk lite mindre mjölmix ( beroende på sort) har börjat använda finax grova mix (den gröna) och en äggula.

 • Ida

  Hej

  Testade också men reagerade på saltmängden och ändrade till 1,2 tsk. Blev bra.
  De blev supergoda, kommer nog bakas flera gånger hos oss.
  /Ida

 • Linda

  Hej,har precis provat dina tekakor,tyvarr tycket jag dom blev valdigt salta.Ska det vara 1/2 MSK? inte 1/2 TSK?? Tack for en inspirerande blogg,da vi kor mycket glutenfritt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *