Samarbeten

Morotsbröd – gästbloggare hos Ankarsrum

I samarbete med Ankarsrum har jag tagit fram det här goda och glutenfria  morotsbrödet  🙂

INGREDIENSER :
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 dl kesella, 10%
1 tsk salt
1 msk honung
1½ dl finrivna morötter
8 dl mjölmix
½ dl solroskärnor, naturella
PENSLING:
Lätt uppvispat ägg
BRÖDDEG:

Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i den rostfria kitteln och lös upp med lite av
mjölken. Riv morötterna med rivtillsatsen eller på ett rivjärn. Rör sedan ner resten av mjölken i
kitteln och tillsätt kesella, salt, honung och de rivna morötterna. …
Montera degrullen och degkniven. Häll ner 1/3 av mjölmixen och kör maskinen på lägsta effekt
tills allt blandats. Tillsätt resten av mjölmixen, lite i taget, öka sedan hastigheten till tredje
markeringen och låt maskinen gå i några minuter till en jämn och kladdig smet.
Olja en brödform och häll i degen med hjälp av degskrapan, fördela degen jämt i formen och
jämna till ytan. Låt jäsa under bakduk i 45 min. …
Skär försiktigt sneda snitt med hjälp av en vass kniv tvärs över brödet, degen är väldigt kladdig,
pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i cirka 25 minuter.
Känn efter med en provsticka att brödet är klart. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på ett galler med en bakduk över, skiva upp och förvara i frysen.
Ankarsrum www.bakamera.nu/
Gästbloggare Linda Filipsson www.glutenfriakoket.se
Print Friendly, PDF & Email

One Comment

  • Waneleha/HelenaW

    Jag har bakat detta recept, men upptäckte nu att jag glömde solrosfröna. Jag tog Finax gula mjölmix, men tror det blev för mycket med 8 dl då det blev ett ganska kompakt bröd. Jag tog laktosfri creme fraiche istället för kesella, laktosfri mjölk (valios röda). Brödet gick att äta och var väldigt gott. Jag använder en Bosch hushållsmaskin.

    Jag har även bakat, majsbrödet och havrebrödet som jag lyckades med. Jag gillar såna här recept där man ska jäsa i formen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *