Efterrätter,  Jul,  Pannkaka & våfflor

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka/Gotlandspannkaka gjord på mandelmjöl, servera med vispad grädde och sylt!

saffranspannkaka gotlandspannkaka glutenfri

Hej hej!

Saffranspannkakan är en klassisk efterrätt från Gotland vilket gör att den ofta kallas Gotlandspannkaka. Här har jag tagit två genvägar via en rulle färdig risgrynsgröt och mandelmjöl. Man kan givetvis koka egen gröt och finhacka mandlar men ibland kan man behöva ta en genväg, eller två.

Lycka till! // Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
saffranspannkaka gotlandspannkaka glutenfri

Saffranspannkaka


  • Author: Glutenfria Köket
  • Total Time: 45 min
  • Yield: 4 portioner 1x
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Saffranspannkaka:

  • 2 ägg
  • 0,5 dl vispgrädde (ovispad)
  • 0,5 g saffran, 1 pkt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25-0,5 tsk salt
  • 500 g risgrynsgröt (motsvarar en rulle färdigköpt)
  • 50 g mandelmjöl, eller motsvarande mängd finhackad mandel

Till servering:  

  • Vispad grädde
  • Sylt 

Instructions

  1. Vispa ihop ägg, saffran, grädde, strösocker och salt. 
  2. Rör ner risgrynsgröten och mandelmjölet i äggsmeten. Använder du hela mandlar istället för mandelmjöl finhackas de och rörs ner.
  3. Smöra en form, ca 15 x 20 cm, och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader varmluft (eller 220 grader  över- & undervärme) i 30-35 min tills pannkakan ”stannat” och inte är vattnig i mitten. 
  4. Servera ljummen med vispad grädde och valfri sylt.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star