Bröd

Sesam formfranska

Tänkte tipsa er om detta goda rostbröd med sesamfrön ovanpå, det går naturligtvis lika bra att äta som det är utan att rosta 🙂 Receptet kom till en helg då vi hade lagat hemgjord pizza och jag inte hade så mycket jäst hemma, men det fungerade alldeles utmärkt ändå! Att skära snitt i brödet och strö över sesamfrön blev fina detaljer till brödet och sesamfröna ger lite smak.

20121120-093024.jpg

17 g jäst, blå
4 dl ljummet vatten, 37 grader
2 msk olja, tex rapsolja
1 tsk salt
½ msk fiberhusk
450 g mjölmix, Finax
ägg till pensling
sesamfrön

Smula ner jästen i en bakbunke och lös upp med en del av det ljumma vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, salt och fiberhusk och låt svälla i ca 10 min. Mät upp mjölmix i en skål och häll ner i resten av ingredienserna. Rör om några varv med elvispen utan att den är på, då dammar det inte lika mycket, vispa sedan degen i ca 5 min. Olja en brödform och häll ner smeten, låt jäsa i ca 35 min. Skär tvära skåror i brödet med en vass kniv, pensla med lätt uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda på andra falsen nedifrån i 200 grader, ca 35 min, känn efter med en potatissticka om brödet är färdigt, låt stå några minuter till om det är degigt. Skjälp upp brödet ur formen och låt brödet svalna på galler under en handduk.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Glutenfria Köket

    Hej! Det finns jäst för matbröd där texten är blå och då brukar man kalla den blå jäst, den för bullar mm är röd eftersom det är röd text 🙂

    Har du testat några av mina andra brödrecept? Kan verkligen rekommendera polarkakorna, eller de smarriga frallorna om du inte vill lägga ner så mycket tid. Lycka till!

    // Linda

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *